I morgon 08:30 är det manifestation för kvinnors rättssäkerhet utanför Svea Hovrätt i Stockholm. Bland talarna finns bl a Sara Mohammad, Talin Davidian, Ida Östensson och Wiveca Holst.

Morgonmanifestation för tjejers rättstrygghet

2013-11-03 | FemPers padlock

INRIKES

I morgon måndag 08:30 manifesterar en rad kvinnoorganisationer utanför Svea Hovrätt på Riddarholmen i Stockholm under parollen Vakna Beatrice Ask! Det är i samband med att hovrättsförhandlingarna för den tjej som utsattes för en våldtäkt av sin familjehemspappa nu startar. Mannen friades av tingsrätten i våras, trots DNA-bevis.

Läs mer om manifestationen på Facebook:

I morgon startar hovrättsförhandlingarna i det uppmärksammade målet i vilket en familjehemsplacerad tjej blivit utsatt för en våldtäkt av sin familjehemspappa. Mannen friades av tingsrätten i våras, trots DNA-bevis.

I samband med det manifesterar en rad kvinnoorganisationer utanför Svea Hovrätt i Stockholm under parollen ”Vakna Beatrice Ask: Ge tjejer rättstrygghet vid våldtäktsmål”.

– Vi är där både för att uttrycka vår oro inför utvecklingen av de många friande domarna i domstol runt om i landet och visa vårt stöd för tjejen, skriver arrangörerna i ett pressmeddelande.

Manifestation startar med samling klockan 8.30 och håller på fram till kl. 09.30 då rätten öppnar. En rad representanter från olika kvinnoorganisationer kommer att hålla tal. Bland andra Johanna Dahlin, Sveriges Kvinnolobby, Wiveca Holst, Roks, Ida Östensson och Vanessa Marko, FATTA, Sara Mohammad, Glöm aldrig Pela och Fadime, Carin Göransson, SKR och Sara Bäckström, Kvinnors Nätverk och Talin Davidian, TRIS-tjejers rätt i samhället.

I våras friade tingsrätten den så kallade familjehemspappan som stod åtalad för våldtäkt mot en flicka som varit placerad i hans hem på grund av sina hemförhållanden, trots att hans DNA fanns i flickans underliv och på mattan bredvid sängen i hennes rum. Mannen hävdade att han ”erektionstränat” i badrummet och att flickan stulit hans sperma från pappret han kastat därinne, fört in det i slidan samt smetat det på mattan. Tingsrätten bedömde att hans förklaring inte var ställd utom rimligt tvivel.

– Tingsrätten flyttar gränserna till det absurda i fråga om vems ord som väger tyngst i våldtäktsrättegångar. Gäller inte ens DNA som bevis längre, frågar sig arrangörerna och fortsätter:

– Friandet gör det även omöjligt att som ung kvinnligt brottsoffer hävda sin rätt, framför allt om man är placerad på grund av dåliga hemförhållanden och kommer från en ”trasslig” bakgrund, som i det här fallet innefattar hedersrelaterat förtryck och våld.

– Vi är många som länge oroats över domstolarnas bedömning och bristande kunskap kring unga kvinnor som blir våldtagna. Nu samlas vi. Har du också fått nog? Då ses vi utanför hovrätten på Riddarholmen på måndag, avslutar de.

Justitieminister Beatrice Ask har ännu inte svarat arrangörernas krav om ett haverimöte som presenterades i ett öppet brev i Aftonbladet i veckan.

Där kräver de bland annat att Beatrice Ask utreder vilka beviskrav och rimlighetsbedömningar som krävs i våldtäktsmål och föreslår kompetenshöjande åtgärder för rättsväsendet med fokus på hur offer och förövare för sexuella övergrepp reagerar och agerar, samt kring hur faktorer i offrets livssituation, bakgrund och relation till förövaren påverkar detta. De föreslår också utökade satsningar på förebyggande arbete.

Arrangörerna utgörs Kvinnors Nätverk (initiativtagare), Roks - mot mäns våld mot kvinnor, Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR, Sveriges Kvinnolobby, FATTA, TRIS-tjejers rätt i samhället, Glöm aldrig Pela och Fadime Riksförening.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: