Gudrun Schyman och Lisa Zetterström värvar medlemmar till Feministiskt Initiativ.

Målet är 5 000 medlemmar

2013-11-01 | Jenny Rönngren padlock

INRIKES

"Är inte det här diskriminering?" Jo, det var just det... Feministiskt initiativs lansering av en medlemsvärvningskampanj med halva priset för män väckte många reaktioner i morgonrusningen. Målet är att partiet ska ha 5 000 medlemmar till årsskiftet.

Uppslutningen är stor vid Slussen, med deltagare både från Unga feminister, Fi Storstockholm och även de tre talespersonerna Stina Svensson, Sissela Nordling Blanco och Gudrun Schyman.

Det usla erbjudandet – halva priset för män alltså – väcker mest reaktioner. En del tar det på stort allvar, några vill ta del av det eller ifrågasätter om det är tillåtet att diskriminera på det viset och några väljer alltså att gå med omgående.

Starten på medlemsvärvningskampanjen gav ett tillskott på drygt 160 nya medlemmar att lägga till de i dagsläget drygt 1 500 medlemmarna. Hittills under året har antalet medlemmar i Feministiskt initiativ, Fi, dubblerats, berättar Maria Stark, som arrangerat lanseringen av medlemsvärvningskampanjen i Stockholm. Mediala framträdanden ger alltid några nya medlemmar, men även hembesök har börjat ge en stadig tillströmning.


Rrriot Samba ger rytm åt medlemsvärvningen.


När Gudrun Schyman ansluter kommer hon direkt från TV4:s morgonsoffa.


Hur viktigt är det för Fi att få fler medlemmar?

– Det är jätteviktigt, det är på det sättet vi kan synliggöra det växande intresse som finns för feminismen. Sedan måste det i sin tur resultera i opinionssiffror. Det är först då som media kommer att börja intressera sig, när de ser att här finns en makt att räkna med. Det är så det går till, säger Schyman.

Och det är många som vill få hem Gudrun Schyman till sig.

– Jag har börjat med lunch och eftermiddagsfika, och kväll också. Frukost är det senaste. Jag har sagt att på sluttampen får vi köra midnattsmässor, det är ett enormt intresse, jag är bokad nu i maj och har tre-fyra möten om dagen.

Minst 25 personer gäller det att samla ihop för att Gudrun Schyman ska komma på besök, men ofta är det fler.

– Det är intressant hur många man kan klämma in i ett vardagsrum. Folk sitter på kuddar och på golvet. En del förlägger det till någon lokal för det är så många som vill komma. Och det är olika generationer, det är både föräldrar och barn, allt från 16-åringar till en 84-åring var väl den äldsta. Det är blandat också i kön, flest kvinnor men också män.

– Och det är också viktigt för att få in pengar. Vi har ju ingen personal, inga pengar och inget kontor. Så är ju läget.

Häromdagen fick riksdagspartiernas kvinnoförbund besked om sina statsbidrag för 2014, totalt cirka 15 miljoner kronor, ett par miljoner var.

– Bara att de fortfarande har kvinnoförbund är ju en illustration av det patriarkala tänkandet inom politiken. När vi kommer in i riksdagen får väl vi starta ett mansförbund och ansöka om särskilda folkbildningspengar till mansförbundet. Det måste de väl i jämställdhetens namn bevilja oss, så det blir intressant, säger Gudrun Schyman.


Du pratar ofta om att bryta blockpolitiken. Kan en del av intresset för Fi ha att göra med hur lite skillnad det i praktiken verkar bli oavsett vilket block som får flest röster i valet?

– Ja, för om den parlamentariska demokratin kokar ner till finansiell förvaltning och många inte känner sig inkluderade i det ekonomiska samtalet om jobbskatteavdragen är det väldigt lätt att frustrationen kanaliseras i drömmar om förr och syndabockstänkande. Och därför måste vi finnas där med detta "ut med rasisterna in med feministerna". Det är helt nödvändigt.


Nyligen rapporterade medier att SD tredubblar sin valkassa 2014 jämfört med senast och ligger nu i nivå med Moderaterna kring 50 miljoner kronor. Hur mycket betyder de finansiella musklerna?

– Det betyder att kunna trycka upp foldrar, göra hushållsutskick, hem i brevlådan hos varenda en. Det betyder enormt mycket, men inte allt. Vi använder andra kanaler, vi går hem i vardagsrummen, vi finns på sociala medier, det är ju vårt sätt. Och vi siktar på att få ihop en valbudget på minst 500 000 kronor. Det är vårt mål.

– Vi har små medel men stora framtidstankar. Idéernas makt ska inte underskattas, för det är idéer som driver utvecklingen framåt – inte jobbskatteavdrag.


Ett uselt erbjudande?

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: