Christer Eriksson är skribent på Bright Magasin

Är könstympade barn lika inför lagen?

2013-10-20 | Christer Eriksson padlock 2

OPINION

Vilket förhållande till likhet inför lagen har man om man tillåter vissa religiösa grupper att könsstympa sina barn? Christer Eriksson svarar Mehrtab Motavvas i debatten om hedersvåld.

Andra inlägg:

Intersektionalitet bättre än konspirationsteorier

Alla bör vara lika inför lagen

Orättfärdigt drev mot Gadban

Hanna Gadban är en god ambassadör

Södertörns högskola bör främja demokrati

Hedersdebatten är ett krig mot terrorismen

Relaterat:

Konflikt kring alumnpristagare

Hedersvåldsdebatten och identitetspolitik

Gudrun Schyman utsatt för kampanj i hedersfrågan

Hedersvåld som politiskt begrepp

Spindel i nätet i arbetet med hedersrelaterat våld

Sabuni avgick i måndags

Nyamko Sabuni tar emot Hedeniuspriset

Hedersrelaterat våld i fokus

Samverkan ska motverka hedersrelaterat förtryck

Mehrtab Motavvas kallar min inställning för ”kolonial” och ”rasideologisk” endast för att jag förespråkar allas likhet inför lagen.

I Sverige tillåts både könsstympning och religiös huvudbonad till polisuniformen. Hur vore det om Mehrtab Motavvas ifrågasatte detta förhållande innan hon påstår att alla är lika inför lagen Vilket förhållande till likhet inför lagen har man egentligen om man tillåter vissa religiösa grupper att könsstympa sina barn men inte andra? Finns det alls ett rättviseperspektiv i detta förhållande?

När det västerländska samhället har gjort upp med ett feodalt tankemönster blir det föga konstruktivt om vi skapar ett nytt genom en identitetspolitik som värdesätter och bedömer människor utifrån etnisk och religiös ursprung. Det blir knappast konstruktivt att misstänkliggöra all kritik av hedersvåld till att gå rasisternas ärenden. I så fall kan man inte heller försvara kvinnors och homosexuellas rättigheter i ett muslimskt sammanhang.

Ska man försvara mänskliga rättigheter måste man sålunda vara konsekvent. Det handlar alltså om att kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt. I ett sunt debattklimat måste debatten runt hedersvåld kunna diskuteras på ett principiellt plan utan att misstänkliggöras och demoniseras. De enda som tjänar på en polariserad debatt runt detta ämne är vänster- och högerextremister som önskar att sätta dagordningen i samhällsdebatten. Förlorarna blir offren för samma kulturfenomen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20131020 - Linnea Bruno

Men vad är det här för dumheter? Könsstympning är olagligt i Sverige sedan 1982. När och var har Mehrtab Motavvas pläderat för en legalisering och främjande av dessa övergrepp? Kolla dina källor innan du sprider sånt här i fortsättningen!


20131021 - Goldina Smirthwaite

Skum artikel ö h. Han skriver att han förespråkar allas likhet inför lagen. Men gällde inte bråket Hanna Gadbans medborgarskapsförslag, där medborgare föreslås få OLIKA typer av medborgarkap utifrån om de är infödda eller har flyttat hit? Om han sympatiserar med det förslaget är det ju han själv som går emot allas likhet inför lagen.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: