Foujan Rouzbeh är bland annat initiativtagare till Hijabuppropet.

Uppmanades att ”sticka hem” vid seminarium om mångfald

2013-10-05 | Karin Linder padlock 1

INRIKES

Den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen (SMR) störde ett antirasistiskt samtal i Stockholm torsdags kväll så att flera lämnade seminariet. Atmosfären var hotfull och aggressiv. Foujan Rouzbeh ställde frågor till paneldeltagarna och fick höra att hon skulle ”sticka hem”. Men enligt polisen skedde inget brottsligt.

Ett tjugotal nazister från Svenska motståndsrörelsen anlände till seminariet Hotad av mångkulturen på Kulturhuset i Stockholm i torsdags. Samtalet mellan Masoud Kamali professor i socialt arbete vid Uppsala universitet, Helene Lööw, historiker samt Christer Mattsson, lärare och författare, stördes av aggressiva utrop och hotfull stämning. Flera lämnade seminariet i rädsla.

Foujan Rouzbeh, initiativtagare till #hijapuppropet, var en av få i publiken som vid frågestunden vågade ta mikrofonen och prata om den hotfulla stämningen i rummet. En skribent från den högerextrema tidningen Dispatch International skrek då att Rouzbeh skulle ”sticka hem”.

– Därefter sa hon något om att jag eller någon skulle ’gasas ihjäl’. En av männen körde upp en filmkamera i ansiktet på mig.


Inte ovanligt

Enligt Alexander Bengtsson, vice VD för tidningen Expo, som anordnade seminariet tillsammans med Kulturhuset, är sådana här händelser inte ovanliga. Det finns inte ett antirasistiskt evenemang som slipper undan nazister, om det inte är i slutna grupper, menar han.

– Det här är så här nazisters arbetsmetod ser ut, att störa demokratiska samtal för att få publicitet, säger han.

Polisen fick samtal om stämningen på Kulturhuset strax före klockan 19, då seminariet hållit på i en timme. Flera poliser anlände, men även om stämningen var aggressiv så begicks inget brott, enligt Kjell Lindgren, presstalesman för polisen i Stockholm. Inga ingripanden skedde.

– Vid den här typen av sammanställningen finns alltid en motpol som är mer eller mindre offensiv. Men för att någon ska bli skyldig till brott så krävs en ordningsstörning och det gjordes inte här.


Fick poliseskort

Samtalet kunde slutföras, men Masoud Kamali och Helene Lööw fick poliseskort ut från kulturhuset.

– Jag hade min trettonåriga dotter med mig och hon var rädd, säger Masoud Kamali. Vi skulle med tåget till Uppsala, men när jag såg en eller två nazister som skulle på samma tåg som vi så väntade vi och tog nästa. Och i natt har jag inte sovit hemma, säger han till Feministiskt perspektiv.

Det faktum att publiken filmades ser inte polisen som en ordningsstörning.

– Nej eftersom filmning i detta fall inte hörde till något egentligt förbud. Men det är mycket sällan ofredanden slutar med domar. Det är så klart fruktansvärt för den berörda parten, men det är så här lagstiftningen ser ut.

Enligt Foujan Rouzbeh gjorde polisen fel som inte ingrep, eftersom stämningen var så pass hotfull.

– Polisen brister i kunskap om hur de ska hantera sådant här. De väntar på att något fysiskt ska hända så att de kan ingripa. Men det är så här SMR jobbar. De visar upp sig för att skrämmas och för att visa vad de är kapabla till genom att skapa en skräckinjagande atmosfär.


Behöver diskutera var gränserna går

Efter seminariet förklarade polisen att de skulle ut och ”kartlägga männen på stan”. Foujan Rouzbeh menar att det är förvånande att de inte redan har koll på dem och deras organisation.

– Men vi rör oss mot ett klimat då sådana här händelser blir vardag. Lagstiftningen är alldeles för fattig och svag. Vi behöver diskutera vad som är yttrandefrihet och våldshandling, gränserna har suddats ut. Definitionerna är så vaga och flyktiga. Det är en juridisk fråga. Poliser måste få utbildning. Det här är extremt allvarligt.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20131006 - Paulina De Los Reyes

Det var en riktig obehaglig läsning, inte minst på grund av polisens passivitet. Mycket konstigt resonemang om vad som krävs för att polisen ska ingripa, undrar vilken ordning de talar om. Det vore intressant att veta vad Expo som organiserade tillställningen tänker göra för att undvika liknande situationer i framtiden.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: