Avhopp oroar inte nya chefen för kvinnohistoriskt museum

2013-09-20 | Ulrik Wemmenhed padlock

KULTUR

Att Umeå får landets första kvinnohistoriska museum har uppmärksammats tidigare i Feministiskt perspektiv. Det var ett krav från Vänsterpartiet för att ingå samarbete med Socialdemokraterna i kommunen. Även i Stockholm lämnade Vänsterpartiet utrymme för finansiering av ett kvinnohistoriskt museum. Men Umeå hann alltså före, och hade sin första visning i vintras i stadsbiblioteket, smygpremiären ”Helt sjukt”, om kvinnors och mäns olika förutsättningar inom sjukvården.

Snart flyttar kvinnohistoriska museet in i egna lokaler i kulturhuset Väven. Men det är inte bara lokalerna som är nya. Projektledaren Charlotta Gustafsson har hoppat av. Tina Lindsten från styrgruppen likaså, som dessutom påpekat att driftskostnaderna för museet ökat långt över de preliminära uppgifterna. Detta samtidigt som Umeå står inför nedskärningar på 470 miljoner kronor för de två kommande åren, enligt uppgifter från lokaltidningen Västerbottens-Kuriren.

Nya museichefen för kvinnohistoriskt museum, Maria Perstedt, är dock inte orolig för framtiden:

– Det är taget beslut på att ge budgetutrymme för verksamheten, så jag känner ingen anledning till oro. Så här är det i alla kommuner, det är ständigt politiska förhandlingar.

Museets verksamhet utgår från ett maktperspektiv kring kön och motstånd. Maria Perstedt är beredd på att museet kommer väcka debatt.

– Jag tycker dessa debatter är jätteviktiga. De handlar om vilken värld vi vill ha. Är det så att en kulturinstitution blir rädd och tvekar inför att genomföra en viss utställning, då har vi ett demokratiskt problem.

Hon tillträdde på sin post bara förra veckan, och säger att ännu är det för tidigt att säga något om kommande utställningar.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: