Jämställdhetgarantier införs i Egyptens nya grundlagsförslag

2013-09-19 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Egyptens National Council for Women (NCW) har i ett uttalande informerat om att jämställdhetsvänliga korrigeringar av grundlagen nu har godkänts. En kommitté bestående av 50 experter och aktivister har nu godtagit ett förslag som NCW tagit fram angående en rad omdiskuterade formuleringar.

Enligt förslaget ska grundlagen bland annat precisera att staten är skyldig att garantera full jämställdhet mellan män och kvinnor på alla livets områden och erbjuda kvinnor en rättvis representation i de valda instanserna liksom parlamentet. NCW driver krav på kvotering för kvinnor, vilket en del andra kvinnoorganisationer i Egypten inte anser vara nödvändigt.

En klausul kommer att komplettera artikel 11 genom att tydligt kräva att staten säkerställer skyddet av kvinnor och barn mot alla former av våld och att hon utan hinder ska kunna utöva all sin medborgerliga rättighet, utan att möta diskriminering. Tidigare nämndes inte ordet våld i artikeln.

Förslaget till ny grundlag för Egypten, som skrevs under den avsatte president Morsi och upprörde kvinnorörelsen, ska kort efter korrigeringarna ställas inför folkomröstning.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: