Gudrun Schyman.

Schyman lanserar Välfärdslinje

2013-08-28 | Anna-Klara Bratt padlock

INRIKES

I dag lanserade Feministiskt initiativs talesperson Gudrun Schyman en Välfärdslinje i sitt Feministbrev. Välfärdslinjen presenteras som ett politiskt alternativ till den borgerliga Arbetslinjen. Vi ställde tre frågor.

I dag lanserar du Välfärdslinjen - vad är det?

– Det är att forma en politik som utgår från våra mänskliga behov, från vaggan till graven, för hela människan, för hela livet och i en medvetenhet om att allt måste vara hållbart. Vi har ett liv och vi har ett jordklot. Vi har alla möjligheter att göra bägge bra om vi ersätter dominans och konkurrens med solidaritet och samarbete.

Varför tror du att det politiska engagemanget om välfärden varit så lågt på senare år?

– Det långsiktiga ideologiska skifte som borgerligheten förberett under lång tid har slagit igenom. De har varit framgångsrika, helt enkelt. Vi har fått ett superindividualistiskt samhälle som proklamerar mänsklig frihet genom fria val vid köksbordet. Privatiseringarna har nästlat sig in i våra hjärtan. Plånboksfrågorna diskuteras på individnivå. Välfärd har utmålats som bidragsberoende. Samhälleliga systemfel har gjorts om till individuella misslyckanden.

Tror du Välfärdslinjen har en chans mot Arbetslinjen i valet 2014?

– Absolut! Nu krackelerar det på allt fler fronter och fler ser att vi behöver mer än försäkringar om att vi ska få 200 kronor mer i månaden. Vi har som människor en större längtan och jag tror att många är beredda att manifestra den både i EU-valet och i valet till riksdagen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: