Feministiskt Perspektivs Märit Rönnols sågar TV4:s sportkommentator Daniel Kristiansson insatser under EM-slutspelet.

em13: ”Ovärdigt av Kristiansson”

2013-07-26 | Märit Rönnols padlock

KRÖNIKA/SPORT

”Om TV4 är allvarliga med sin satsning på damfotboll bör de se över sin huvudkommentator. Det svenska landslaget är proffs och förtjänar att behandlas som det.” Det skriver Märit Rönnols som följt mediebevakningen under Fotbolls-EM.

Under första EM-veckan, efter 1-1 matchen mot Danmark, bad jag i en krönika om att få tänka på fotbollen under nästa match, och resten av EM. Det har inte direkt blivit så, men en förskjutning har ändå skett under mästerskapets gång.

Expressen hade, inför onsdagens semifinal, löpsedeln “EM-hjältarnas hemliga kärlekshälsningar” trots nästan tio sidor med annat i sportdelen. Det känns tråkigt och onödigt att lägga fokus på spelarna som mammor, fruar, syskon. Däremot känns det roligt att de kallades EM-hjältarna. Redan innan semifinalen.

Kravet och förhoppningarna, på att Sverige skulle slå ut Tyskland, känns redan idag som nästan otroliga. Trodde vi verkligen det? Att de skulle kunna slå ut Tyskland? Ja. Faktiskt. Det är tack vare laget. De har visat vad de kan. De har stått över allt skitsnack och spelat en offensiv fotboll som en inte kan undgå att älska.

De har fått utkämpa en kamp som svensk damfotboll utkämpat i alla sina år, och faktiskt ruckat lite på det gamla. Laget och mästerskapet har under turneringens gång fått den plats i radio, tv och tidningar som de förtjänar. Nästan som ett mästerskap för herrar skulle hanteras.

Dagen efter semifinalen var det stora rubriker i morgontidningarna och kvällstidningarna om hur smärtsam förlusten var, hur nära det var, hur bra det svenska landslaget skött sig och att de var värda en final.

Ullevi stod upp och jublade efter semifinalen, och både spelare och ledare gick runt planen (en del mer gråtandes än andra) och tackade publiken.

Att Sverige kan kallas EM-hjältar, och också hyllas för sin sportsliga insats efter att ännu en gång ha åkt ut mot Tyskland, är nytt ljud i skällan. Tidigare har det svenska landslaget kritiserats hårt för minsta lilla misstag (se till exempel bara på hatet och hånen som kom efter straffmissarna), men något har hunnit hända under EM.

Under hösten kommer vi se landvinningarna tydligare, men jag kan redan nu lova att franska damligan och damallsvenskan kommer att få mer uppmärksamhet. Att det kommer rapporteras om damfotboll på ett nytt sätt. Som sig bör med proffs.

På söndag ska landslaget hyllas under finalens paus. Jag tror faktiskt inte att jag kan föreställa mig hur det kommer kännas när ett fullsatt Friends Arena jublar och tackar för ett fint EM. Det är stort.

Men ändå är det något som skaver.
“Det är slutsålt på Friends arena. Hoppas folk kommer dit.”

Orden är Daniel Kristianssons, TV4:s kommentator till huvudmatcherna under detta EM, efter att domaren blåst av semifinalen där Sverige åkte ut mot Tyskland.
Han sitter alltså och tror att folk inte ska komma och titta på en EM-final. Och säger det i TV.

Likaså sade han det var bra att publiken satt kvar under Sveriges öppningsmatch mot Danmark, när han tyckte att Sverige spelade dåligt.

Det är statistiskt bevisat att damidrottare får mer och hårdare kritik än herridrottare, det finns flera utförliga studier i ämnet. Många har uttryckt sitt missnöje med Daniel Kristiansson, och vi har fått en mängd tips på konstiga saker han sagt, och önskningar om att vi borde skriva om honom.

Kristiansson har tillsammans med Malin Swedberg kommenterat alla Sveriges matcher, och också några andra, under EM. De kommer kommentera finalen, och ska vara kanalens radarpar när det kommer till damfotboll.

Bäst på det hela. Men istället för fokus på fotboll blir det väldigt mycket annat från Daniel Kristianssons sida. Ni vet, han som inför lanseringen av damallsvenskan på TV4 sa att en kvinna inte skulle kunna träna ett herrlag. Det skulle bli för “tanigt och mjäkigt” och att kvinnliga tränare är “inte tillräckligt proffsiga”.

Visst känns det lite märkligt redan?

Swedberg och Kristiansson saknar den klassiska uppdelningen mellan kommentator-reporter och kommentator-expert. Det kommer många åsikter ur Kristiansson som vanligtvis ska komma från en expert, och många av åsikterna ska inte komma alls.

Under semifinalens 49:e minut har Sverige hörna som slås mot Caroline Seger.
Kristiansson: Varför slås den på Seger?! När vi har huvudspelare i världsklass som Fischer och Rohlin.
Swedberg: Variation.
Kristiansson: Variation?! Då kan de ta Jessica Samuelsson nästa gång då...

Mot matchslutet:
“Hjälp Fischer, hjälp Fischer! På träning kan du göra sådär men det här är em-semifinal!"

Det formligen dryper av förakt. Han gillar också att beskriva saker som “dåligt” och “uselt”, och drar sig inte för onödiga tillägg när Swedberg pratar.

I samma match:
Malin Swedberg: Det är fem minuter kvar.
Kristiansson: Nej, det är fyra. Och en halv. Heh.

Han passar på att ha åsikter om triviala saker, och prata om det alldeles för länge. Istället för att förhöja tv-upplevelsen och lotsa tittaren blir han en stoppkloss. Något som står i vägen.Sverige anfaller och han kan vara fullt upptagen med att redogöra för Halmstad BK:s herrlag eller hur fantastisk gräsmattan är och hur dumt det är att vilja göra konstgräs istället.

Jobbet är dåligt utfört.

Under semifinalen mellan Danmark och Norge filmas Danmarks tränare Kenneth Heiner Møller
Kristiansson: Han har fått lite färg under sin vistelse i Sverige.

Vem säger så? Mitt under pågående semifinal i ett EM? Om hur någon ser ut?

20 minuter in i första halvlek under Norge-Island sade Kristiansson, efter att först ha berömt en spelare, att det inte är ofta man ser sånt fokus i damfotboll, och lade till att damspelare hellre tittar på en såpa än en Champions League-semifinal. Det är ett så typiskt sätt att tala nedvärderande om kvinnor att en baxnar.
Så respektlöst mot både spelare och tittare.

I matchen mellan Sverige-Danmark, precis innan spelarna kommit ut på planen, säger Kristiansson om Marie Hammarströms mål i VM-11:
“Som jag förstått att det är många killar också som stoppar henne och vill prata om det när hon jobbar som lärare". Som om det är otroligt.
Som om vi ska sitta och tänka “Oj, om killar också bryr sig, då måste det vara bra på riktigt!”.

Jag kan inte låta bli att undra om Daniel Kristiansson verkligen tar damfotbollen på allvar?

Den 22 juli twittrar han: “Ärligt talat. Intresset för EM på hemmaplan är stort. Jag måste erkänna att detta trodde jag inte. Förbaskat kul.”
Hans förväntningar får ses som oroväckande låga. Har han så dålig koll på europeisk damfotboll att han inte förstod att folk skulle bry sig?

På TV4 är han den som jobbar mest med damfotboll. Han kommenterar damallsvenskan och Sveriges matcher och har gjort så under många år nu. Det känns tråkigt. Oinspirerande. Ovärdigt.

Om TV4 är allvarliga med sin satsning på damfotboll, något som det mesta verkar peka på, bör de se över sin huvudkommentator. Det svenska landslaget är proffs och förtjänar att behandlas som det. Inte som ett undantag. Som något annat. Som i första hand kvinnor och inte fotbollspelare. För de är EM-hjältar. Vi har kommit till den punkten i damfotbollens utveckling nu. De förtjänar då en kommentator som hängt med.

Vill du läsa mer om detta rekommenderar jag fempersmedarbetaren Jonas Lindkvists blogginlägg från VM-11: då var sportredaktören Ida Ali Lindqvist högaktuell med kritik mot kommentatorsduon Pontus Kåmark och Daniel Kristiansson.

Efter 2011 slutade Kåmark kommentera till förmån för det bettingbolag han också arbetar för.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: