Vi hoppas på jubel från Sveriges fans i eftermiddag då Sverige ställs mot Island i en kvartsfinal.

#em13: Punktera den isländska "sagan"

2013-07-21 | Alva Nilsson padlock

KRÖNIKA/SPORT

Idag klockan tre går Sverige in och spelar kvartsfinal mot Island. Sverige är storfavoriter men Island kan förstöra festen om Sverige inte lyckas trockla sig igenom ett eventuellt kompakt försvarsrinkriktat Island. Alva Nilsson på plats.

Fakta:

Kvartsfinaler idag:
TV4 sänder från 14.00: Sverige-Island 15.00
Tyskland-Italien 18.00.

“Sverige borde verkligen…”, “alltså, det blir inte så lätt som folk tycks tro men…” och “om Island lyckas hålla nollan i första halvlek så kan det bli en jobbig eftermiddag”.

I det smällheta, provisoriska, pressrummet vid Örjans vall i Halmstad vågar ingen säga att Sverige kommer att slå Island i kvartsfinalen som sparkar igång vid 15.00 idag. Alla tycker att ja, jo. Men likväl garderar sig de allra flesta med ett “borde”. Sverige borde slå Island.

Sverige är bättre än Island, på pappret och ganska ofta även i realiteten. Det borde vara så att vi imorgon vid 17-tiden firar en svensk vinst och sedan kan sätta oss ned så i soffan för att se vilket lag utav Italien och Tyskland som de blågula damerna får möta i en semifinal. Det borde vara så.
Hjärnan och logiken säger att det kommer att bli så.


Största matchen

Samtidigt vilar all press på det svenska landslaget som inte vunnit en utslagsmatch i ett europamästerskap sedan 2001. Det är tolv år sedan. Tolv år sedan Sverige gick till final i EM 2001.

Sedan dess har det här landslaget inte överlevt en endaste utslagsmatch i ett Europamästerskap. Faktum är att de ofta gjort sina sämsta matcher i matchen som kommer efter gruppspelet.

Ändå talar alla förhandstips om svensk seger. Och konstigt vore väl annat? Sverige och Island har mötts 13 gånger genom historien. Island har vunnit en av de matcherna. Och ungefär så stora är Islands chanser i dagens match. 1 av 13. Spelas den här matchen 13 gånger kommer Island att vinna en av dem.

Samtidigt är det svårt att inte beröras av den Isländska sagan som författas just i detta nu. Framför våra ögon istället för på ett 1000-årigt pappersark. Det här är den största match ett isländsk fotbollslandslag någonsin spelat. Herrar som damer. Ingen kan argumentera emot det.

För fyra år sedan hade Island aldrig spelat ett internationellt a-lagsmästerskap i fotboll. Och när de, under hösten för fyra år sedan, gjorde det, fick de stryk i samtliga matcher. För en och en halv vecka sedan hade ett Isländskt fotbollslag aldrig tagit poäng i ett internationellt mästerskap.

Nu står de här. I en kvartsfinal. I ett Europamästerskap. Med noll förväntningar på sina axlar och ett helt folk bakom sig.


"Har farten"

Alla utom vi som håller på det svenska laget vill se ytterligare ett kapitel skrivas i denna isländska saga. Det är David mot Goliat och i sådana matcher hejar de absolut flesta på David, hur underlägsen David än må vara.

Men någonstans måste de svenska landslaget glömma bort att de inte vunnit en utslagsmatch i ett EM på 12 år och att alla förväntar sig att de ska vinna idag. För går Sverige bara ut och gör sin grej borde de vinna den här matchen. Borde och ska.

Sverige har farten, kunnandet och spetskompetensen att slå Island idag. Sverige har mittbackjätten och målgöraren Nilla Fischer, mittfältseleganten Caroline Seger och stjärnanfallaren Lotta Schelin.

Lägg till inläggsspecialisten Sara Thunebro, teknikern Kosovare Asllani och speedkulan Josefine Öqvist också och ni inser att det här landslaget är ingen enkel nöt att knäcka.

Och om jag får tippa, både med hjärnan och med hjärtat, vågar jag säga att Sverige kommer att vinna den här matchen. Här och nu kommer Pia Sundhages blågula landslag att, i alla fall tillfälligt, sätta punkt för den isländska sagan.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: