Feministiskt Perspektivs Märit Rönnols skriver om lottning och kvartsfinaler. Först ut - Sverige mot Italien.

#em13: Lotten lägger sordin över kvartsfinalerna

2013-07-21 | Märit Rönnols padlock

SPORT

I eftermiddag inleds kvartsfinalspelet i fotbolls-EM. Efter att Sverige mött Island är det dags för Italien-Tyskland. I morgon måndag spelar Spanien mot Norge och Frankrike mot Danmark. Att Danmark är i kvartsfinal var något som en lottdragning fick avgöra. Märit Rönnols anser att detta är något som lagt lite sordin över stämningen.

Sverige fick det, på papperet, enklaste motståndet i kvällens kvartsfinal tack vare sin gruppvinst. De möter Island, som inte ska kunna hota ett svenskt landslag i toppform. Du kan läsa experten Alva Nilssons krönika om den matchen här:

Efter Sveriges match ska Italien och Tyskland mötas. Italien har spelat en stundtals glad och offensiv fotboll, och det syntes stor skillnad i matchen mot Sverige när toppspelarna sattes in i tempo och bollinnehav. De har farliga spelare på topp och kan överraska.

Tyskland däremot har inte riktigt nått upp till den nivå vi är vana att se dem på. Där pågår det en generationsväxling, som inte tycks ha blivit färdig än. De är regerande europamästare, och har stor press på sig. Inte bara hemifrån, utan också från en fotbollsvärld som är vana att ha Tyskland som förhandsfavoriter när det vankas EM.

Vinnaren i denna match möter vinnaren mellan Sverige och Island i semifinal. Vi kan bara hoppas att det är två spelsugna lag som möts, och att de springer musten ur varandra. Helst på övertid.


Lottning

De två andra kvartsfinalerna avgörs imorgon, måndag. Norge, som kom på delad tredjeplats i förra EM (eftersom bronsmatch inte spelas) möter Spanien. Norge har bredd och erfarenhet i laget, medan Spanien vilar mycket på sin fixstjärna Vero Boquete. Ett litet övertag för Norge där, som också kommer ha ett stort stöd på läktarna.

Efter EM 2009, där Holland anklagades för att ha spelat på resultat och inte för att vinna i en gruppspelsmatch, beslutade UEFA att lottning skulle skilja de bästa treorna åt i detta års turnering.

Detta skedde i torsdags, och Danmark drog det längsta strået; Ryssland fick packa ihop och lämna mästerskapet och det möttes med stora protester. Givetvis från ryskt håll, men också från många andra länder, spelare och ledare, som tyckte att lottdragning inte är värdigt ett europamästerskap.
En kan fråga sig ocm något liknande skulle accepteras i en herrlagsturnering.

Men UEFA tyckte inte att de klarade av fler än tolv lag detta år, och valde denna strategi. Till nästa EM ska det vara 16 lag med i turneringen, och då kommer inte lotten att behövas längre. Det känns som det enda rätta.


"Skräll"

Frågan är om Danmark kan ta vara på denna chans som slumpen gett dem. De får möta Frankrike, som har sett så bra ut som en bara kan önska att ett landslag ska göra. Nästan så att de farit fram på tyskt manér; där tyskorna inte riktigt har sett ut som sina forna jag.

Inför turneringen tippade många Frankrike i final, och det är svårt att föreställa sig att Danmark skulle kunna rucka på detta breda och professionella landslag. I Frankrike finns nästan bara proffs, i Danmarks landslag får de köpa sina fotbollsskor för egna pengar. Vill du heja på en underdog så har du ett bra alternativ här.

Utöver lottdragningen är det också en skräll att England, silvermedalj 2009, inte ens tog sig till kvartsfinal. De har uppenbara problem, och det är också roligt att damfotbollen inte domineras av samma lag år efter år. Något som dessa kvartsfinaler visar: kan Italien ge Tyskland en riktig match så kan vad som helst hända i detta EM.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: