Alva Nilsson ger er EM-tippningen

#em13: Alva Nilsson ger er EM-tippningen

2013-07-10 | Alva Nilsson padlock

SPORT

Vad vore ett EM-slutspel utan damfotbollsexperten Alva Nilssons tippning? Trist? Nä. Men något skulle saknas, så är det bara. Var kan ni läsa den? Självklart i Feministiskt perspektiv. Aftonbladet, Expressen och SVT – många har rapporterat fel om hur kvartsfinalerna och semifinalerna kommer att spelas. Lyssna inte på dem, lyssna på oss.

Nu är det dags. Nu börjar det. Undertecknad har peppat för EM i snart tre års tid. Sedan beskedet om att EM kommer att spelas i Sverige kom. Där och då satt jag i de norrländska skogarna.

När beskedet nådde mig visste jag inte vart jag skulle ta vägen. Inte ens hur jag skulle reagera. Så jag satt helt enkelt där, i min ensamhet, och stirrade ut genom fönstret. I en, två, fem, tio minuter. Det har gått nästan tre år sedan dess.
Och nu är det dags.

Vi fokuserar på premiären mot Danmark och de tre fantastiska veckorna som ligger framför oss. Samtidigt drömmer vi om ett svenskt guld. Vi försöker ta en match i taget, men glider gång på gång i väg i tanken. Kan det gå, kan det bli guld? Det kan det va? Ja, det kan bli guld.

Vi försöker att skruva ned förväntningarna, försöker ta en match i taget. Men det går liksom inte. Själv har jag glidit i väg i tanken rejält och här kommer en snabb genomgång om hur hela EM kommer att sluta.


Grupp A.
Sverige
Danmark
Italien
Finland

Sverige bör, och ska, vinna den här gruppen. Danmark tar andraplatsen och Italien går vidare till kvartsfinal som en av de bästa treorna.


Grupp B
Tyskland
Norge
Holland
Island

Regerande mästarna Tyskland må dras med en hel del skador men bör vinna gruppen före Norge. Allt annat vore en jätteskräll. Holland kan knipa en kvartsfinal-plats som en av de bästa treorna. Men troligen får de vända hem innan kvartsfinal-spelet.


Grupp C
Frankrike
England
Spanien
Ryssland

EM:s allra tuffaste grupp. Frankrike och England är två lag som utmanar om en finalplats. Spanien tippas av många bli en av EM:s största jokrar. De kan överraska men får, i det här tuffa sällskapet, nöja sig med att gå vidare som en av de två bästa treorna. Frankrike vinner gruppen före England och Ryssland har inget här att hämta.

Efter det går vi in på kvartsfinalerna. Och här gäller det att hänga med. Spelschemat har vållat problem för såväl Aftonbladet som Expressen och SVT. Många har rapporterat fel om hur kvartsfinalerna och semifinalerna kommer att spelas. Lyssna inte på dem, lyssna på oss. Vi har rätt.


Kvartsfinal 1: 1A – 3 B/C
Här kommer alltså vinnaren i Sveriges grupp att möta trean i grupp B eller C. Enligt vår tippning blir detta således en match mellan Sverige och Spanien. Det är en match Sverige borde vinna och hemmalandslaget seglar därför vidare mot semifinal.


Kvartsfinal 4: 2A – 2B.
Tvåan i Sveriges grupp ställs mot tvåan i grupp B, Tysklands grupp. Det ger oss en helnordisk kvartsfinal. Danmark möter Norge och det kommer bli en tuff, hård och jämn match där Norge till slut drar det längsta strået.


Kvartsfinal 2: 1B – 2C
En knallhård kvartsfinal som troligen kommer spelas mellan Tyskland och England. De lagen möttes i finalen för fyra år sedan. Den gången vann Tyskland. Och mycket talar för att Tyskland kommer vinna även detta möte. Tyskland till semifinal alltså.


Kvartsfinal 3: 1C – 3 B/A
Ettan i grupp C, Frankrikes grupp, ställs mot en av de bästa treorna. I vår bok blir det trean från grupp A. Italien. Den matchen borde Frankrike, en av favoriterna till guldet vinna.


Semifinaler.
Det är här de stora medierna rapporterat fel. De har, på grund av att grafiken hos UEFA är rörig, rapporterat att vinnaren från kvartsfinal 1 kommer att möta vinnaren från kvartsfinal 3 i semifinal. Så är det inte. Istället spelas semifinalerna som följer.


Semifinal 1: Vinnare kvartsfinal 1 – vinnare kvartsfinal 4.
Det ger oss ett möte mellan Sverige och Norge. En tuff match för båda lagen. Sverige vann senast dessa lag möttes. Men samtidigt har Norge slagit ut Sverige ur de två senaste Europamästerskapen. Här hoppas och tror vi att Sverige kan höja sig i och med att de spelar inför den svenska hemmapubliken. Sverige vinner en jämn och tuff match och vips – de är i final!


Semifinal 2: vinnare kvartsfinal 2 – vinnare kvartsfinal 3. Här har vi Tyskland mot Frankrike. EM:s två stora favoriter tampas alltså om en plats i finalen. Bara ett lag kan vinna. Det finns en god chans att det här kommer bli en av mästerskapets absolut bästa matcher och min uppmaning är att alla som kan tar sig till Norrköping för att se denna batalj. Hur det slutar? Well, Tyskland brukar ju gå till final. Och Frankrike har, som så många gånger förr, rysligt svårt att göra mål på de många chanser man skapar. Tyskland avancerar till final, men bli inte förvånade om matchen avgörs i förlängning eller på straffar.


Final: vinnare semifinal 1 – vinnare semifinal 2.
Två lag står i finalen. Två lag har överlevt alla utmaningar och tagit sig hela vägen till Friends Arena. Vi tror att det blir ett slag mellan Sverige och Tyskland. Dessa lag har möts i final tidigare. Senast i VM-finalen 2003. Tyskland vann den matchen, precis som de vann EM-finalen 2001 när dessa lag möttes. Och tyvärr. Vår gissning är att Tyskland vinner även detta möte. Men det kommer smälla, det kommer göra ont.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: