Nu är vi här, säger damfotbollsupportern Katarina Svensson.

#em13: "Det här är stort"

2013-07-10 | Ida Ali padlock

SPORT

Damfotbollssupportern Katarina Svensson kan knappt bärga sig. Hon har biljetter till alla Sveriges matcher. Ikväll är det EM-premiär och som hon längtat. Men bakom hennes lycka finns ett stort missnöje med hur synen på damfotboll fortfarande släpar efter. Hon kräver bättring.
– Det här är stort. Så stort att jag knappt kan beskriva det i ord. Jag har laddat ett år för detta. Jag har längtat ett helt liv över att få uppleva det. Och nu är vi här, säger hon till Feministiskt perspektiv.

Katarina Svenssons uppladdning inför EM tog som bäst fart efter Sveriges deltagande i Algarve Cup i mars detta år. Hon var självklart på plats. Hon följer landslaget stenhårt och analyserar varenda litet steg, varenda min. Hon lusläser allt hon kommer över i media och där är hon starkt kritiskt.

– Jag vill veta exakt hur spelarna mår. Hur de själva ser på sin roll. Jag vill veta vad de käkar till frukost. Ja allt om hur de laddar. Jag vill inte läsa att Expressen skriver att premiären är på torsdag när den är på onsdag. Ett grovt slarvfel som inte skulle skett om det vore ett herr-EM som stundade. Sådant gör mig tokig, säger hon och fortsätter:

– Visst, nu är bevakningen på landslaget stor, men jag ser igenom det. Bara känslan av att vara så lycklig över att det skrivs och pratas damfotboll i media och samtidigt behöva vara rädd för att det snart ska ta slut gör mig förbannad. Vi ska inte ens behöva vara oroliga för det. Men vi som älskar damfotboll, som kan sporten, vi kräver mera och vi kräver en professionell bevakning som fokuserar på prestation.


Damfotbollen viktig

Hon berättar också att hon är trött på herrfotbollen. Det filmas och gnälls på planen. Männen tjänar så stora summor pengar att de saknar ödmjukhet inför att faktiskt få och alltid ha fått syssla med det de älskar och dessutom tjäna enorma summor pengar på det.

– De tar allt för givet och tjänar hutlöst med pengar. Inom herrfotbollen är det kapital som räknas. De ligger också och vrider sig på planen efter en liten smäll. Filmningar och tjafs. Damfotbollen har mycket renare spel. Där är det spelet som är viktigt och så slipper man dessutom våldet på läktaren.

Katarina Svensson följer inte bara landslaget utan även damallsvenskan. Hon är ett stort fan av LDB Malmö och går på varje match. Damfotbollen är enormt viktig i hennes liv. Hon har själv varit en framgångsrik fotbollspelare och säger stolt att hon faktiskt punktmarkerat Pia Sundhage när Sundhage spelade i Hammarby och Katarina Svensson själv i BK Tinnis. Det var i Svenska Cupen på 80-talet

– Det var jättestort. Hon var ju stjärnan alla pratade om och jag fick ansvaret att plocka bort henne.


"Inget annat alternativ"

Men nu är det bara timmar kvar till Sveriges premiär mot Danmark och Katarina Svensson har svårt att uttrycka sina känslor inför det som komma skall.

– Det här är så stort… Ja… det är svårt att förklara. Vi alla kvinnor som har slitit och kämpat för rätten att få spela fotboll. Vi som älskar sporten och vet vad som har krävts för att stå här i dag med ett EM på hemmaplan. Vi vet att inget kommit gratis. Vi vet att kampen inte slutar här. Men nu är vi i alla fall här och dessutom med en förbundskapten som heter Pia Sundhage.

Sedan tystnar Katarina Svensson. Hon är tyst länge precis som om hon hämtar krafter för att fortsätta intervjun.


Vad betyder Pia Sundhage för dig?

– Hon är damfotboll. Hon är genuin. Alltså det är svårt att förklara men… Pia Sundhage, hon bara är damfotboll. Kolla allt hon gjort för sporten. Kolla det hon fortfarande gör. Helt otroligt. Hon är otrolig.


Hur kommer matchen i kväll att sluta?

– Det blir vinst. Det är bara det som gäller. Det finns inget annat alternativ.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: