Maj-Inger Klingvall lyfte kvinnors hälsa i sitt tal.

#NF2014: Om kvinnors rätt till hälsa

2013-06-16 | Maj-Inger Klingvall padlock

OPINION

”Vi vill öka kunskapen och insikten så att varje tjej och kvinna har gjort sitt eget val – inte reklamens eller vännernas, när hon står med glaset eller cigaretten i handen. Vi vill stärka möjligheterna till att få och kunna vara frisk hela livet.” Det var Maj-Inger Klingvalls budskap inför Nordiskt Forum.

Maj-Inger Klingvall är ordförande i KSAN – Kvinnoorganisationernas Samarbetsråd i Alkohol- och Narkotikafrågor.

RELATERADE ARTIKLAR:

#nf2014: ”Nu tar vi ledningen”

#nf2014: ”Feminismen håller demokratins förädlingspotential”

#nf2014: Vems säkerhet prioriteras?

#nf2014: Vi behöver varandra!

Nordiskt Forum 2014 är en fantastisk möjlighet för Nordens kvinnor att mötas för New Actions on womens´s right´s. Om precis ett år ska vi vara 15 000 i Malmös Arena. Vi ska göra avtryck, vi ska göra skillnad.

Och det är verkligen dags!

Vi kan inte acceptera att kvinnors rättigheter ifrågasätts, hotas och trycks tillbaka i en rad länder - även i Europa. Vi kan inte acceptera att genomförandet av kvinnokonventionen har gått i stå.

Jag står här som ordförande i KSAN – Kvinnoorganisationernas Samarbetsråd i Alkohol- och Narkotikafrågor. Jag representerar 270 000 kvinnor i 33 medlemsorganisationer. Vi är politiskt och religiöst obundna.

När vår organisation talar om New Action´s vill vi särskilt uppmärksamma kvinnors rätt till hälsa – till det ultimata – att få vara frisk hela livet och då tänker vi särskilt på skadeverkningarna av alkohol, tobak och läkemedel.

Unga tjejer utsätts idag för en aggressiv marknadsföring av tobaks- och alkoholkapitalet. Tjusigt designade vinboxar, rosa cigaretter och smaksatt snus i små portionsförpackningar ska få tjejerna att dricka, röka och snusa.

Hos många kvinnor i min generation står vinboxen på köksbänken samtidigt som det äts allt mer sömnmedel och lugnande medel. Ingen särskilt hälsosam kombination, som vi dessutom vet väldigt lite effekterna av, på våra kroppar. Samtidigt saknas ett tydligt kvinnoperspektiv i vård och behandling.

Detta är frågor som vi vill sätta fokus på i en rad seminarier i Malmö 2014. Vi vill få igång debatten kring vad som händer med vår hälsa när vi dricker, röker eller äter läkemedel.

Vi vill öka kunskapen och insikten så att varje tjej och kvinna har gjort sitt eget val – inte reklamens eller vännernas, när hon står med glaset eller cigaretten i handen. Vi vill stärka möjligheterna till att få och kunna vara frisk hela livet.

Kom till Malmö och diskutera med oss.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: