Kvinnoförbunden anser att Eva Bengtsson har rätt till en oberoende granskningskommission av Geijeraffären.

#bryttystnaden: Kvinnoförbunden ställer sig bakom granskningskommision

2013-06-07 | Ida Ali padlock

INRIKES

Liberala kvinnor, Centerkvinnor, Kristdemokratiska kvinnor, Miljöpartiets jämställdshetskommittée, vänsterpartiet samt Feministiskt initiativ och oberoende Gröna Kvinnor ställer sig bakom Feministiskt perspektivs krav på en oberoende granskningskommission av Geijeraffären.
– Det är en viktig fråga för Sverige, att vi inte tillåter misstroende för vårt rättssamhälle och rättsväsende. Om mörkläggning har förekommit så måste vi försäkra oss om att sanningen kommer fram, säger Gunilla Hjelm från Centerkvinnorna.

RELATERADE ARTIKLAR:

2013-05-10 #bryttystnaden: Verklighetens Call girl vill bli trodd

2013-05-10 #bryttystnaden: Det omstridda utpekandet bakom Call girl

2013-05-10 #bryttystnaden: Tillsätt granskningskommision av Geijeraffären

2013-05-10 #bryttystnaden: Obesvarat krav på granskningskommission

2013-05-10 #bryttystnaden: BBC-skandalen som gav feministerna rätt

2012-12-21 Öppet brev till Sveriges rikspolischef

2012-11-16 #bryttystnaden: Call girl missar den politiska lockpåläggningen

2012-11-09 Poliser får inte stå över lagen


Om LINDBERG-AFFÄREN:

2013-05-11#bryttystnaden: Göran Lindberg ingick i ett sexförbrytarnätverk

2013-05-11 #bryttystnaden: Om det sekretessbelagda nätverket

För några veckor sedan publicerade Feministiskt perspektiv flera texter under rubriken #bryttystnaden, där en oberoende granskningskommission av Geijeraffären lyftes fram som det bästa sättet att förhålla sig till de vittnesmål som aldrig blivit lyssnade till. En granskningskommission som skulle ge Eva Bengtsson den upprättelse som förvägrades henne genom en serie rättsliga missgrepp då hon var en av de som minderårig såldes till maktens män av den så kallade bordellmamman Doris Hopp.

Feministiskt Perspektiv har sedan dess kontaktat samtliga politiska kvinnoförbund och jämställdhetskommittéer samt Feministiskt initiativ och Gröna Kvinnor med frågan om hur de ställer sig till förslaget. De flesta är eniga om att en granskningskommission behövs – framförallt för att barns rättssäkerhet måste garanteras.


"Inte sällan män men makt"

Centerkvinnorna berättar att de är aktiva i att motverka och stoppa prostitution i sin helhet då de ser prostitution som en form av våld mot kvinnor, eller män. Även deras moderparti har i det nya idéprogrammet fastslagit att de vill se ett samhälle fritt från prostitution.

– Centerkvinnorna driver även frågan om att Sverige bör kriminalisera svenska medborgares sexköp utomlands, och vår EU Parlamentariker Kent Johansson har skrivit under Europeiska kvinnolobbyns upprop för ett Prostitutionsfritt Europa. Vi samarbetar även med EWL och Sveriges kvinnolobby i dessa frågor, säger förbundsordförande Centerkvinnorna Gunilla Hjelm och fortsätter:

– Därmed är det för oss helt självklart att det som hände Eva Bengtsson och hennes kusin, och ytterligare unga flickor, i form av sexuellt utnyttjande och övergrepp var och är helt oacceptabelt. Vi vet att liknande saker dessvärre fortfarande sker och att vissa män, inte sällan i maktposition, köper och utnyttjar kvinnor eller flickor. Regeringen borde pröva frågan om huruvida ett skadestånd skulle kunna utfärdas i detta fall, till exempel gratia, av nåd.

Centerkvinnorna menar att en oberoende granskningskommission skulle sända budskapet att dessa övergrepp inte tillåts gömmas undan eller tillåtas gå förbi obemärkta.

– Det är även en viktig fråga för Sverige att vi inte tillåter misstroende för vårt rättssamhälle och rättsväsende. Om mörkläggning har förekommit så måste vi försäkra oss om att sanningen kommer fram. En oberoende granskningskommission kan därmed åstadkomma två saker: ge upprättelse till dem som drabbats, och förhindra liknande övergrepp i framtiden – därför ställer sig Centerkvinnorna positiva till en oberoende granskningskommission, säger Gunilla Hjelm.


" Ska ges rättslig prövning"

Riksdagsledamoten Lena Olsson från Vänsterpartiet var en av de som när det begav sig ställde krav på en oberoende granskningskommission. Och Vänsterpartiet står fast vid det.

Olsson anser att hela hanteringen varit skamlig och ser fortfarande skäl att undersöka regeringens och myndigheternas agerande. Hon välkomnar ytterligare uppmärksamhet i frågan.

Helena Hellström Gefwert som är sammankallande i Miljöpartiets jämställdhetskommittée är inne på samma linje:

– Självklart borde en oberoende granskningskommission tillsättas, att det har gått så här lång tid utan att en ordentlig utredning har gjorts av ett så grovt brott är inte acceptabelt.

Oberoende Gröna kvinnors Ewa Larsson säger att de definitivt ställer sig bakom ett krav på en granskningskommission.

– Patriarkala strukturer ska inte längre tillåtas hindra granskning av nyttjande av barn, säger Ewa Larsson.

Förbundsordförande för Kristdemokratiska kvinnoförbundet Maria Fälth säger att de arbetar mot sexköp, mäns våld mot kvinnor och människohandel.

– Vi ställer sig bakom kravet på en granskning av Geijeraffären, som bär inslag av samtliga dessa brott. Vi anser att de flickor och pojkar som vittnat om allvarliga övergrepp i slutet av 70-talet, ska ges rättslig prövning.

Liberala kvinnor säger till Feministiskt perspektiv att de inte är emot att en granskning tillsätts.

Feministiskt initiativ har samma inställning. Talespersonen Stina Svensson, tycker att det är självklart med en oberoende granskning.

– Ja, vi tycker att en oberoende granskningskommission är nödvändig. Dels för att ge upprättelse till Eva Bengtsson som aldrig blivit lyssnad på. Dels på grund av att män, i det här fallet på högt uppsatta positioner med makt, inte kan fortsätta mörklägga och hålla varandra bakom ryggen då brott begåtts. Då som nu.

S-kvinnor och Moderatkvinnor har inte svarat utan hänvisat till tidsbrist.

När Feministiskt perspektiv ringer upp Eva Bengtsson och berättar vilka som ställer sig bakom en oberoende granskningskommission blir hon jätteglad och rörd.

– Inte för att jag vågar hoppas på någonting men deras stöd betyder jättemycket för mig. Det betyder allt.

Hur menar du?

– Deras stöd är ett led i att jag förhoppningsvis kan börja gå vidare med mitt liv och få ett avslut på den här skiten. Det som har förstört mitt liv.

Att det var just Moderatkvinnor och S-kvinnor som valde att inte svara förvånar inte Eva Bengtsson.

– Jag tror inte på dem när de hänvisar till att de inte har tid, säger hon.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: