Ida Ali talar på demonstrationen #hejdåsexism i Tantolunden, Stockholm.

"Vänner... kamrater... feminister... antirastister..."

2013-05-27 | Ida Ali padlock

OPINION

Varje dag en ny våldtäkt, ett nytt mord på en kvinna, allt som oftast är förövaren en närstående man. På demonstrationen #hejdåsexism i Tantolunden i lördags konstaterade Feministiskt Perspektivs sportredaktör Ida Ali att sexism upprätthåller förtrycket, att bluffen om det jämställda landet Sverige är synad och att det räcker nu.

Vi har samlats här i dag för att visa vår avsky och säga hej då till den sexism som kvinnor ständigt, jämt, och överallt tvingas leva med. Vi är också här för att säga hej då till Sverige med en självbild som ett jämställt land.

"Blattehora." "Passa dig så jag inte knullar din mörka blattefitta." Ja dessa ord är jag inte ensam om att få höra! Varje dag lägger jag upp strategier för mig själv för att skydda mig från vidriga kommentarer, ögon som knullar en med blicken! Alla vi kvinnor tvingas lägga upp strategier för att vi har lärt oss att vi när som helst riskerar att bli utsatta.

Sexsimen är ett pågående förtryck mot kvinnor, hbtq-personer som uppenbarligen inte tänker upphöra utan stenhårt motstånd!

Vi mina vänner, vi tar kampen.

Det finns inte en enda vrå i det svenska samhället där vi kan pusta ut. Så ser det ut och så har det alltid sett ut.

Men icke att förglömma är de spår som våra kämpande systrar har trampat upp åt oss med livet som insats. De som innan oss kämpat mot mäns våld mot kvinnor. Mot patriarkatets och sexismens makt och förtryck. Mot det strukturella våldet som drabbar kvinnor och hbtq-personer. Till er som utkämpat dessa strider och aldrig gett vika, vill jag säga: Era röster kommer aldrig att tystna.

Vi kommer aldrig ge upp.

Inte så länge kvinnor och kvinnors kroppar systematiskt förtrycks.

Denna exploatering som sker av kvinnors kroppar, heterosexismens äckliga tryne som ständigt matar oss med en föreställning om att kvinnor ska vara till för någon annan - det vill säga männen. Denna sexism dödar. Mördaren har ett namn: Patriarkatet. Mäns rätt till kvinnors kroppar dödar kvinnor, flickor, hbtq-personer. Varje dag läser vi om någon kvinna som blivit våldtagen eller mördad av en närstående – en man. Det handlar om makt det handlar om kontroll.

Många flickor och kvinnor skär sönder, bantar sönder sina kroppar. Hatet mot sin egen kropp får aldrig läka i det patriarkala landet Sverige, som hela tiden pumpar ut kroppsförakt. Allt som oftasts lägger rättsväsendet skulden på kvinnan om hon blivit våldtagen. Allt det här vet vi. Vår kropp har i detta kvinnohatande land aldrig fått vara - just vår.

Vi står här i dag för att krossa Sveriges falska självbild av ett jämställt samhälle. Vi ska se till att det faller.

Våra folkvalda politiker fortsätter kalla sig för feminister och sida vid sida förtrycks och dör kvinnor.

Vi har synat er bluff för länge sedan. Vi kommer att fortsätta sparka uppåt det ska patriarkatet ha jävligt klart för sig. Så tillsammans säger vi det räcker nu – hejdå sexismen.

Tusen tack för mig

Tack feminister antirasister och homoaktivister för att ni finns.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: