Jonas Trolle förnekade vid en uppmärksammad presskonferens att det funnits misstankar mot andra män än Göran Lindberg.

#bryttystnaden: Om det sekretessbelagda sexnätverket

2013-05-11 | My Vingren padlock

OPINION

Pågår en lockpåläggning liknande den i Geijeraffären när det gäller männen i Göran Lindbergs sexnätverk? Klart är i vart fall att polisen inte gått vidare med en del av uppgifterna som framgår av förundersökningen som avslöjade Lindberg. Andra uppgifter är sekretessbelagda och polisen har – trots flickornas samstämmiga vittnesmål – förnekat att fler män misstänkts ingå i nätverket.

Läs också:

2013-05-11#bryttystnaden: Göran Lindberg ingick i ett sexförbrytarnätverk

2013-05-10 #bryttystnaden: Verklighetens Call girl vill bli trodd

2013-05-10 #bryttystnaden: Det omstridda utpekandet bakom Call girl

2013-05-10 #bryttystnaden: Obesvarat krav på granskningskommission

2013-05-10 #bryttystnaden: BBC-skandalen som gav feministerna rätt

2012-12-21 Öppet brev till Sveriges rikspolischef

2012-11-16 #bryttystnaden: Call girl missar den politiska lockpåläggningen

2012-11-09 Poliser får inte stå över lagen

30 januari 2010. Det är lördag eftermiddag, fem dagar efter att Göran Lindberg blivit gripen i Falun. Han är misstänkt på sannolika skäl för grov våldtäkt och våldtäkt mot barn. Det har varit en tät nyhetsrapportering de senaste dagarna. Enligt en källa till TT har polisen namn på fler kända män, namn som ska ha varit långt mer uppseendeväckande än den före detta polischefen.

Jonas Trolle, spaningsledare och utredningschef för Stockholmspolisens människohandelsgrupp, har under eftermiddagen kallat till en uppmärksammad presskonferens. Han vill rätta till felaktiga uppgifter som förekommit i de senaste dagarnas nyhetsrapportering. Framför en stor skara nyfikna journalister dementerar Trolle uppgifterna om att Lindberg skulle vara en del i en sexköpshärva. ”Det finns inga andra misstänkta” säger han och poängterar att utredningen enbart bedrivs mot en person. Syftet med den extrainsatta presskonferensen är att de vill stoppa den ryktesspridning och direkta felrapporteringar som förekommer i media, säger Trolle.


Förnekar sexnätverk

Enligt Jens Nilsson, åklagare som ledde utredningen kring mordet på den 60-årige företagaren, hittades flera hundra namn och telefonnummer i 60-åringens telefon och dator. Han säger till Aftonbladet att kontaktlistan inte behövdes i mordutredningen utan istället lämnades vidare till människohandelsgruppen. Detta är uppgifter som Trolle dementerar på lördagseftermiddagens presskonferens.

Att polisen kallar till presskonferens för att rätta till felaktigheter som förekommer i nyhetsrapportering hör inte till vanligheterna. Att den misstänkte dessutom är kollega till de poliserna väcker oroväckande frågeställningar om en missriktad kåranda inom polisväsendet. Men under presskonferensen nekar Trolle till att det skulle ha att göra med att Lindberg är före detta polis och säger istället att ”det har mest med att göra att personer som inte är inblandade som far illa av nyhetsrapporteringen”.

När den före detta polischefen Göran Lindberg blev gripen var han i Falun för att köpa sex av en fjortonårig flicka. Under helgen ringer Lindberg till en manlig vän för att fråga om han har lust att vara med. ”Det är här är en liten kåt tjej, hon är väl 157 cm och väger 48 kilo, fin kropp, tänder på äldre män och gillar tuffa tag som att bli bunden smiskad”, säger Lindberg i ett avlyssnat telefonsamtal som Feministiskt Perspektiv tagit del av. Lindberg fortsätter berätta att hon tycker om att låtsas som att hon inte vill ha sex men egentligen gillar att bli tvingad.

Under helgen ringer och sms:ar Lindberg fler män han tror kan vara intresserade av att köpa den fjortonåriga tjejen. ”Hon är undergiven, man kan ta henne utan problem” skriver Lindberg i ett sms till ännu en potentiell sexköpare. Mannen är intresserad och de bestämmer sig för att höras närmare på måndag förmiddag. Eftersom Lindberg sedan två månader är avlyssnad i en utredning med Trolle som spaningsledare borde han, rimligtvis, vid tiden för presskonferensen ha uppgifter om att Lindberg planerade att träffa fjortonåringen tillsammans med andra män. Istället försöker skandalen tystas ner.


Samma mönster som i Geijeraffären

Bordellhärvan från sjuttiotalet liknar i flera avseenden fallet Göran Lindberg. De som Doris Hopp rekryterade till sin bordellverksamhet var barn, unga flickor hämtade från behandlingshem runt om i Stockholm. I dokumentären Den fastspända flickan hörde vi hur den före detta polischefen våldtog Nora under tiden hon var placerad med LVU på ett behandlingshem. Under husrannsakan av Lindbergs kontor hittades känsliga uppgifter om kvinnor i trångmål, uppgifter vi inte vet hur han har kommit över eller hur han använt.

Det är nu mer än tre år sedan Göran Lindberg häktades. Och fortfarande kvarstår många frågor. Är det en slump att Lindberg hann begära och gå i pension innan han blev misstänkt? Varför sekretessbelades så stora delar av förundersökningen? Hur kunde uppgifter om hundratals sexköpande och våldsamma män bli liggande i en låda på människohandelsroteln i flera månader, utan att utredas vidare?Mycket har skrivits, spekulerats, pratats kring Göran Lindberg, framförallt har fokus legat på hans jämställdhetsarbete, det svårt att förstå hur en erkänd feminist kan begå grova övergrepp. Men vad det däremot inte har handlat tillräckligt mycket om är att både Göran Lindberg och företagsmiljonären som omkom i balkongfallet tillhörde den svenska samhällseliten.


Fanns visst andra

Den 60-årige miljonären hade både kända och förmögna affärsmän i sitt kontaktnät. Och fallet Lindberg är inte det enda fallet med högt uppsatta män som åkt fast för att ha köpt sex. Kommunalrådet Åke Blomqvist var tvungen att avgå från alla sina uppdrag efter att försökt köpa sex av en minderårig. Han ingick i en större sexköpshärva där bland annat en affärsområdeschef, en företagare, scoutledare och en mellanstadielärare dömdes för att tillsammans ha våldtagit fyra flickor under tjugo år på privata adresser och lyxhotell.

Det finns inget sexnätverk, sade Trolle på den beryktade presskonferensen. I dag vet vi att Lindberg begick övergreppen tillsammans med andra män. Varför har så få sexköpare döms trots att Lindberg och den 60-årige företagaren under så många år förmedlat sexkontakter? Är vi verkligen säkra på att polisen gjort allt för att spåra de övriga männen som förekommer i vittnesmålen av de utsatta tjejerna?

Precis som med bordellhärvan har utredningen kring Göran Lindberg aldrig granskats, istället har skandalen tystats ner genom en extrainsatt presskonferens. Risken finns att nätverket som Lindberg ingått i är mycket större än vad som avslöjats och att nya flickor fortfarande utnyttjas av män med makt. För att vi inte vågar bryta tystnaden.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: