Islam Habibi, Atiaf Alwasir och Rafa Almasri.

Revolutionens vinnare eller förlorare?

2013-05-10 | Sholeh Irani padlock 1

UTRIKES

Omvärldens agerande är avgörande för hur kvinnors ställning blir efter den arabiska revolutionsvåren. Det stod klart när aktivisterna Atiaf Alwasir, Jemen, Rafa Almasri, Syrien, och Islam Habibi utbytte erfarenheter vid ett välbesökt seminarium i Stockholm den här veckan.

Atiaf Alwasirs blogg Woman from Yemen

Amnesty, ABF, Olof Palme-centret och Jemeni Salon anordnade ett välbesökt seminarium i Stockholm med rubriken ”Den arabiska kvinnas uppror – revolutionens vinnare eller förlorare”. Samtalsledare var Ulf B Andersson, redaktör för Amnesty Press.

Paneldeltagarna från Egypten, Jemen och Syrien diskuterade kvinnors roll och position i upproren samt situationen för de mänskliga rättigheterna och pressfriheten. Atiaf Alwasir från Jemen och Rafa Almasri från Syrien talade även utifrån sina egna personliga erfarenheter i revolterna i sina respektive länder.

Atiaf Alwasir från Jemen är forskare med fokus på social rättvisa. Hon bloggar om revolutionen i Jemen.

Jämfört med Egypten har det valts fler kvinnor till den övergångsförsamling som nu skriver en ny grundlag i Jemen.

– Kvinnor krävde 50 procent av platserna men efter förhandlingar blev det cirka 28 procent av platserna vilket i sig är positivt. Men det räcker inte med att ha ett antal kvinnor i församlingen. När det gäller kvinnors representation finns det ytterligare utmaningar att räkna med. Främst gäller det om de kvinnor som nu har valts, främjar kvinnofrågor och jämställdhet eller har andra lojaliteter. Dessa valda kvinnor i Jemen främjar i första hand sina politiska partiers krav och synpunkter, sade Alwasir.

Ytterligare aspekt som Alwasir nämnde var att de valda kvinnorna inte representerar majoriteten av kvinnorna i Jemen, det vill säga de som bor på landsbygden.

Hon förklarade att jemenitiska kvinnor har en lång historia av politisk deltagande.

– Kvinnorna deltog i kampen mot kolonisatörerna och var mycket aktiva, särskilt i södra Jemen. Under protesterna mot den nu avsatte president Saleh, var kvinnornas roll markant. Det handlade inte enbart om kvinnor från städerna och de högutbildade som deltog i demonstrationerna. Det kom kvinnor från landsbygden som spelade en viktig roll.


Trångsynta grannar

Alwasir anser att det viktigaste med kvinnors deltagande i sociala rörelser inte är deras antal utan om deras positionering i processen, om de ingår i beslutfattandet eller bara följer med. Hon talade positivt om en kulturell övergång i Jemen i kölvattnet av de fria forum som revolutionen skapade för kvinnorna att trädda fram.

– Kvinnorna hade en viktig roll under revolten. De var beslutsfattande, trädde fram under demonstrationerna, de organiserade många protester, dödades och blev gripna.

Enligt Alwasir, har viss konservatism och trångsynthet påtvingats Jemen av de mäktiga grannländer som under flera år investerat i landet. Hon befarar att dessa krafter påverkar även den nya konstitutionen som håller på att skrivas.

Den traditionella vänsterrörelsen i Jemen har enligt Alwasir lämnat sina positioner och lutar mest åt höger och detta kommer att påverka situationen till den sämre.

– Den vanliga oberoende jemeniten har inte mycket inflytande över hur grundlagen kommer att bli.

Om bistånd till Jemen, och dess påverkan på folkets tillvaro och välstånd, sade Alwasir att hon egentligen önskade att alla slutade med att ge bistånd till Jemen, inklusive Saudiarabien och Qatar. Det bara leder till ännu mer korruption och utländskt inflytande i Jemen.

– Saudier betalar till exempel lön till jemenitiska riksdagsledamöter i utbytte av deras lojalitet. Det går rykten om Irans och Turkiets ekonomiska inblandning i Jemen också. Det verkar att de stora makterna i regionen positionerar sig i Jemen och använder detta land för maktkampen bland sig själva.


Falska tvångsvittnesmål

Journalisten och teve-reportern Rafa Almasri från Syrien hyste också stor oro för eventuellt stora konflikter i regionen där mäktiga länder är inblandade. I synnerhet kommenterade hon den senaste israeliska attacken och tolkade det som om Israel och Iran använder Syrien som bas för det krig de undviker att driva direkt mot varandra. När det gäller kvinnors situation i Syrien påpekade Almasri att kvinnorna också där hade en avgörande roll i starten av den fredliga revolutionen mot Assads regim.

– Men i och med den beväpnade kampen och regimens militarisering förlorade kvinnorna sina positioner. När revolutionen började var den fredlig och då var kvinnornas roll stor. Nu med allt dödandet och alla vapen, tvingas de till humanitära insatser som att hjälpa flyktingar och arbeta inom vården. Kvinnors situation är hotad både av islamisterna inom oppositionen samt regimen.

Almasri talade om sina försök att intervjua de kvinnor som blev offer för våldtäkt i inbördeskriget och som tränger bort minnen av övergreppen eller tvingas att hålla tyst.

– Familjer vägrade tala med mig som försökte att samla vittnesmål om det som pågick i Homs och andra ställen. Fast talar de om våldtäkten genom att dra andra bilder, ofta säger de att de såg hur 16-18 åriga kvinnor drogs på gator, våldtogs och mördades. På sjukhusen säger personalen att de har tagit emot våldtagna kvinnor och gett dem vård. Men sedan hade regimens män kommit in och hotat dem till att skriva under papper som säger att de blivit våldtagna av oppositionen och inte av milisen och militären.

Enligt Almasri har tusentals tvingats att skriva under sådana falska vittnesmål.


Sår split

Islam Habib, statsvetare, skribent och aktivist med rötter i Egypten talade om den mekanism som ledde till att kvinnor uteslöts från grundlagsförsamlingen i Egypten genom att inte kvotera kvinnor till bra platser på vallistorna.

I övrigt tryckte Islam Habib att brödraskapet med Morsi som president försöker att kontrollera samhället genom statsapparaten och maktmonopolen och just detta motsätter sig folk eftersom det påminner om vad den före detta regimen gjorde. Habib nämnde att Morsi vägrade att delta i en koptisk högtidsceremoni, vilket ger stöd till de krafter som menar att muslimer inte ska umgås med kristna kopter. Med detta intensifieras religiösa konflikter ytterligare, befarade Habib.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20130510 - Pilar Reyes

bra artikel. En relevant sammanfattning för dem av oss som inte kunde vara med på seminariet. Samtalet om vad som händer med kvinnors nyvunna positioner i det politiska scenariot när vapen och militärer intar scenen påminner om det som hänt på många andra håll i världen. Samtidigt så pläderar media i Sverige för mer pengar till militärerna.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: