Kathryn Bigelow, den enda kvinnan som vunnit en Oscar för bästa regi (The Hurt Locker) under galans 85-åriga historia.

Feministisk aktion mot misogyn Oscarsjury

2013-02-23 | Anna-Klara Bratt padlock

KULTUR

Den amerikanska mediekritiska organisationen Miss Representation uppmanade till digital medieaktion mot Oscarsgalan som ägde rum i helgen. Anledningen är att de tycker att Oscarsjuryn förbisett filmregisserande kvinnor och att mediebevakningen av hela tillställningen reproducerar stereotypa könsroller.

I helgen ägde den årliga Oscarsgalan rum vilket erbjöd ytterligare en chans att uppmärksamma hur medierna reproducerar kön, konstaterar mediekritiska organisationen Miss Representation i sitt nyhetsbrev.

Medan röda-mattan bevakningen uteslutande ägnas kvinnor och deras klädval och utseende handlar själva prisceremonin i huvudsak om män och deras prestationer inom filmen. Bland de nio nominerade till årets bästa film är endast en regisserad av en kvinna och i de flesta prestigefyllda så kallade bakom-scenen-kategorierna finns inte en enda kvinna nominerad.

I Oscarsjuryns 85-åriga historia har endast en kvinna vunnit en Oscar för bästa regi (Kathryn Ann Bigelow). I jämförelse med kvinnornas dominans i skvaller- och modebevakningen är slagsidan slående, konstaterar Miss Representation, som också noterar att Oscarsjuryn förbisett en rad filmer regisserade av kvinnor under 2012.

De frågar vidare i nyhetsbrevet om inte det faktum att 90 procent av de som får rösta fram Oscarspristagarna är män och att 77 procent av dessa är vita, är skäl nog för diversifiering (kvotering) av den så kallade akademin?

Avslutningsvis har Miss Representation klippt i hop ett collage av filmer regisserade av kvinnor för maximal spridning och för att upplysa Oscarsjuryn om vad de förbisett, samt uppmanar organisationen intresserade att följa Womens´s Media Center´s livechat under prisutdelningen och använda sig av hashtagen #OscarsWomen för att försöka uppmärksamma fler på problemen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: