Kvinnorna i Egypten låter sig inte tystas.

Politisk taktik bakom våldtäkterna i Kairo

2013-02-08 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

”Våra unga kvinnor våldtas, några med kniv på öppen gata, men de stannar kvar på gatorna och fortsätter att kämpa. Vi vet inte exakt vilka som begår sådana gärningar eftersom polisen inte griper några, men det är regimen som ligger bakom dessa politiska våldtäkter.”
Detta säger kvinnorättsaktivisten Azza Kamel, ordförande i Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisation ACT, i ett telefonsamtal från Kairo.

FAKTA

Vittnesmål om en politisk våldtäkt

Om HarassMap

Tidigare artiklar:

2011-11-04 Kartlägger sexuella trakasserier

2011-07-01 Ny kampanj mot sexuella trakasserier

2011-02-18 Egypten pratar om det


En uppmaning från kvinnorörelsen i Egypten har nu nått omvärlden. De vill att kvinnoorganisationer runt om i hela världen protesterar den 12 februari utanför Egyptiska ambassader mot det sexualiserade politiska våldet som organiseras mot kvinnorna. I Stockholm kommer en manifestation att genomföras kl 18 utanför Egypten ambassad.

Dagen efter en stor och välorganiserad kvinnodemonstration i Kairo, ”Vi tar gatorna tillbaka”, förklarar Kamel varför en del deltagare viftade med stora knivar på demonstrationen. Det har viss symbolisk betydelse från kampen mot brittiska kolonialister, men framför allt ville kvinnorna visa att de kommer att försvara sig eftersom våldtäktsgängen på Tahrir-torget har skurit i kvinnornas vagina med kniv.

– Med gårdagens demonstration som samlade alla kvinnoorganisationer med stöd från oppositionella politiska partier, ville vi fram för allt visa att de våldutsatta kvinnorna och flickorna är inte ensamma, att vi hyser respekt för dem och beundrar deras mod. Men vi ville även visa en enad politisk front kontra det brutala våldet mot kvinnor. Politiska partier måste ta ansvar för detta och därför gick de med demonstrationen och skrev under ett gemensamt uttalande. Och vi måste få reda på exakt vilka som organiserar dessa gruppvåldtäkter och trakasserier.

Magda Adly, ordförande för Al-Nadeem Center för rehabiliteringen av våld- och tortyroffer sade till dagstidningen Al-Masry Al-Youm att några av fallen hon har sett faller under kategorin ”krigsbrott” enligt internationella brottsmålsdomstolen, ICC.

Offren attackerades med kniv och med avsikt att mörda, säger Magda Adly. Vidare anklagar hon president Morsi och brödraskapets regering för att ligga bakom dessa organiserade brott mot kvinnorna och påminner om att det är samma taktik som den störtade president Mubarak använde för att hindra kvinnorna från att protestera.

– Gärningsmännen använder det sexuella våldet för att straffa kvinnorna som deltagit i revolutionen, säger Adly.


Men har kvinnorna inte blivit rädda för att gå på politiska demonstrationer? Har deras politiska delaktighet minskat i antal i jämförelse med under revolutionen 2011?

– Nej! Nu kommer fler kvinnor än förut. Ja, visst! De förstår att det här är ett politiskt våld och att vi måste kämpa emot. Vi organiserar nu en stor demonstration inför kvinnodagen 8 mars på Tahrir, svarar Kamel.


De som slåss för kvinnorna

De mest brutala våldtäkterna och trakasserierna har skett under de senaste veckorna, ofta kvällstid. En organiserad mobb drar offret till utkanten av Tahrir-torget eller till de angränsande gatorna. Mobben misshandlar dem som försöker gripa in och befria offren. Attackerna har enligt frivilligorganisationerna på plats, som försöker bevaka området, blivit mer organiserade och brutala sedan protesterna mot den sittande presidenten intensifierades vid andra årsdagen av revolutionen. Det finns olika teorier om de bakomliggande krafterna. En del menar att politiska krafter vid makten betalar huliganer och brottslingar för att genomföra gärningen. Andra talar tydligt och säger att det är staten och polisen som ligger bakom. De flesta vittnesmålen från offren tyder på att det utan tvivel handlar om organiserade och betalda kriminella gäng.

Frivilligorganisationen Harassmap är stationerad vid Tahrir torget sedan 2011, med unik erfarenhet och en imponerande arbetsmetod i kampen mot sexuella trakasserier. Eba'a El-Tamami är ansvarig för kommunikations- och marknadsföringsenheten inom organisationen. Hon säger till Feministiskt Perspektiv i en telefon intervju att utan tvivel startar attackerna mot kvinnorna kring Tahrir-torget i Kairo av organiserade grupper. Kartläggningar visar att alla använder sig av samma taktik. De studerar och väljer sina offer, inte sällan unga aktivister, följer efter och sätter igång och sedan bara hetsar stämningen så att andra hänger med och mobben tar över situationen.

– Det finns politiska syften bakom attackerna, för att visa att Tahrir, som är känt som ett säte för sekulära krafter, är en omoralisk plats, för att skrämma folk från politiska arenor och för att säga att kvinnor som går dit får skylla sig själva eftersom sådant inte händer i andra delar av staden, förklarar El-Tamami.

HarassMap bildades 2010 som ett svar på de ökade sexuella trakasserierna på Egyptens gator under Mubarak och regimens nonchalering av samhällsproblemet. I en undersökning 2008 sade 83 procent av de deltagande att de hade varit utsatta för ofredande på gatorna.

– Trakasserierna mot kvinnorna är inget nytt fenomen som har med revolutionen att göra. Under den tidigare regimen var detta problem enormt. Brotten tolererades dock godtyckligt av makten och polisen. När ett politiskt system inte kriminaliserar sexuella trakasserier och inte vidtar några åtgärder för att motarbeta dem, då normaliseras våldet mot kvinnor i samhället. Det är vad som har hänt och vi ser dess konsekvenser i dag. De som organiserar och sparkar igång sådana gruppattacker mot kvinnor på Tahrir känner till denna acceptans och utnyttjar detta, säger El-Tamami.

Vidare vill El-Tamami betona att det sexuella våldet mot kvinnor uppmärksammas nu efter revolutionen, eftersom frågan förut var tabu även bland politiska partier. Revolutionen gav kvinnorna modet och möjligheten till dialog kring dessa tidigare tabubelagda frågor i medier.


Kvinnor i Egypten är en avgörande politisk kraft och att skrämma bort kvinnorna är ett syfte med dessa attacker. Men vilket är det dolda budskap som makten vill förmedla med just våldtäkter och sexuella våldet?

– Det sexuella våldet har alltid används för att såra, skada och behärska. Det används i alla krig i hela världen som ett effektivt vapen. I den politiska kamp som pågår i Egypten används det sexualiserade våldet mot kvinnor även för att bryta oppositionens mod och styrka, svarar El-Tamami från HarassMap.


Strängare lagar eller bara löften

Enligt Egyptens största dagstidning Ahram, har regeringen återigen lovat att det finns planer på att inrätta stränga straff mot det sexuella våldet. Enligt Ahram har premiärministern sagt att han är bekymrad över de senaste attackerna och ska stoppa dem. Nu har parlamentet bjudit in organisationer från civilsamhället som arbetar mot våldet till en speciell session för att lyssna på dem. Men El-Tamami från HarrasMap säger att de inte kommer att delta i mötet.

– Vi anser att detta bara är ännu ett politiskt spel, ett sätt för samma politiker som stiftar lagar som kränker kvinnors rättigheter att visa välvilja. Nu har fenomenet blivit så uppmärksammat och kritiserat att de är tvungna att erkänna det. De kan inte längre upprepa retoriken ”de på Tahrir får skylla sig själva”. Andra organisationer och kvinnogrupper ska delta i detta möte och det är bra men vi valde att avstå.


Har dessa våldsamma attacker på Tahrir lyckats med att skrämma bort kvinnor ifrån politiska protester?

– Det är svårt att mäta sådant. Men vad vi inom Harassmap bevittnar är att vid varje nytt möte som vi anordnar för våra volontärer, kommer fler och fler män och kvinnor som vill engagera sig, berättar Eba'a El-Tamami stolt.

Hon talar om unga kvinnor som själva varit offer för mobbattacken och räddades av Harassmaps killar och tjejer på plats. Nu kommer de tillbaka och säger att de vill vara med och bekämpa mobben. Harassmaps volontärer patrullerar i området och varje gång de får tips eller telefonsamtal om en attack tar de sig till händelsen. De följer sina utstuderade metoder, drar ut offret och klär henne, eftersom hon i regel fått alla sina kläder sönderrivna, tar henne till bilar som de har redo i området och kör direkt till sjukhuset eller ett säkert hus.

– Visst är det farligt, våra killar blir skadade när de måste slå sig in i mobben med 200-300 personer, som ibland är beväpnade med kniv.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: