Maria Sveland menar att vi bör prata om kvinnohat istället för näthat.

Bakom det så kallade “Näthatet” finns ett kvinnohat

2013-02-08 | Maria Sveland padlock 3

KRÖNIKA

Om vi inte vågar närma oss detta kvinnohat utan fortsätter diskutera det i termer av ”näthat” kommer det aldrig bli en förändring. Att prata om kvinnohatet som ”näthat” är att förenkla ett mycket komplext samhälleligt utbrett problem. Det skriver författaren Maria Sveland, som var en av dem som läste upp hotbrev i veckans Uppdrag granskning.

Maria Sveland är journalist och författare och snart aktuell med boken ”Hatet – en bok om antifeminism” som släpps i dagarna.

Texten har tidigare publicerats på Maria Svelands blogg.

Nätkärleken fortsätter strömma in i form av hundratals mail och meddelanden. Det är superfint och jag blir otroligt berörd och glad över att så många reagerat och upprörts över hatet och hoten.

Trist och allvarligt är att en del av media nu diskuterar detta som ”näthat” när det i själva verket handlar om ett kvinnohat. Ett kvinnohat som hör ihop med den övriga diskrimineringen av kvinnor.

Kvinnohatet tar sig många olika uttryck, alltifrån lönediskriminering, underrepresentation av kvinnor i styrelser och på chefspositioner, det obetalda hushållsarbetet som kvinnor till största delen utför, och inte minst i form av den misshandel och det sexuella våldet som hotar oss i såväl vår absoluta närhet (våra hem, våra partners) som i det offentliga rummet. Allt detta är uttryck för kvinnohatet och signalerar till både kvinnor och män att kvinnor är mindre värda. Vi måste våga se aggressionen som ligger bakom det faktum att kvinnor får en sämre lön än män. Till exempel. Och så vidare.

Vi måste också våga se den aggression som ligger bakom mäns våld mot kvinnor och det sexuella våldet som finns i alla flickor och kvinnors absoluta närhet. Hur denna realitet hör ihop med det hat och hot som uttrycks på nätet och i mail. Det är givetvis ingen slump att så många av hoten uttrycker detta bokstavligt: vi ska dö, våldtas, misshandlas. Hot som återspeglar verkligheten.

Om vi inte vågar närma oss detta kvinnohat utan fortsätter diskutera det i termer av ”näthat” kommer det aldrig bli en förändring. Att prata om kvinnohatet som ”näthat” är att förenkla ett mycket komplext samhälleligt utbrett problem.

Detta är en samhällsfråga som bränner och rör något mycket svårt och smärtsamt; män som hatar kvinnor. Det är på tiden att vi rannsakar vår nationella självbild som ett jämställt och tolerant land och vågar se mörkret som finns här mitt ibland oss. Våga se och diskutera männen som hatar kvinnor. Ett hat som så gott som alltid går hand i hand med rasismen och den diskriminering som existerar sida vid sida med diskrimineringen av kvinnor.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20130208 - Birgitta Bolinder

Bra Maria Sveland! "Näthat" är ett alldeles för oprecist och mesigt ord. Hat på nätet kan drabba vem som helst, men detta sexualiserade hat och dessa hot om sexuellt våld drabbar enbart kvinnor. Visst är det kvinnohat, den lägsta nivån av det kvinnohat som finns på många nivåer i samhället och som de flesta av oss inte vill se. Dessutom tycker jag man ska sluta försöka förstå de kräk som ägnar sig åt det (stackars arbetslösa o.s.v. män). Jag tycker man ska byta ut det mesiga "näthatare" mot _kloakråttor_ - de som gömmer sig i nätets kloaker och sprider sjukdomar som kvinnohat och rasism.


20130209 - Henry Ståhle

Jag håller med dig Maria. På alla punkter. Men som man, eller "vit gubbe", måste jag ändå söka orsakerna till "näthatet", invandrarhatet, rasismen och kvinnohatet. Det räcker ju inte att kalla en fascist för kloakråtta. Han blir ju inte bättre av det, eller? Istället handlar det om samhällets attityd gentemot "kloakråttorna", som ju alltid verkar gå fria. "Hatbrott" existerar som juridisk term i andra länder. Gör det i vårt land? "Stackars arbetslösa o.s.v. män", "kräk" och vad man nu kallar dem, blir lätt offer för fascistiska ideologier, det visar vår europeiska historia med förskräckande tydlighet. Allt medan samhället stryker dessa polerade fascistoida partier (som SD) medhårs och inlemmar dem i den parlamentariska demokratin. De fascistiska fotfolket är ofta lågutbildade offer för en rå kapitalistisk utslagning. SD, med den kostymklädda svärmorsdrömmen,vältaliga, intelligenta och mycket farliga Jimmi Åkesson i spetsen, pekar ut orsaken till deras olycka i invandring och kulturkrockar, i feminism och marxism etc. SD skolar dessa "kloakråttor" i en stark tro på hatet, de lär sig att älska att hata de som sd-mobben ser som Sveriges (Fäderneslandets) fender. Allt medan övriga partier tiger still. För vilka partiledare ställer upp och visar ett starkt och entydigt alternativ för dessa "stackars kloakråttor"? Vem avslöjar Jimmi Åkessons fascistiska dolda agenda och SD:s mörkbruna historia? Vi vet att judar, marxister, muslimer, svarta människor, kvinnor, bögar, lesbiska etc. alltid är måltavlan. Det visste Hitler. Det vet Front National. Det visste Breivik. Det vet SD. Men vem visar på en alternativ måltavla? Ett entydigt humanistiskt, feministisk mål? Vem visar? Vem återupprättar människovärdet hos alla? Även kloakråttornas?


20130211 - Birgitta Bolinder

Jag håller med dig också, Henry. Visst blir hatet mot kvinnor, icke vita människor med flera värre i samhällen med rå kapitalistisk utslagning och med fega politiker som inte vågar säga ifrån. Men det verkar som om det finns och har funnits ett latent hat mot kvinnor i alla tider och alla samhällen. Dess ena sida är hatet,hoten och våldet, dess andra är lagar, religion, traditioner m.m. - t.ex. abortförbud - som avser att minska kvinnors makt, både i samhället och över den egna kroppen. Därför tar kampen aldrig slut.

Nätet har gjort det oändligt mycket lättare för män som hatar kvinnor. När jag var ung aktiv feminist för 40 år sedan var de tvungna att slå upp mig i telefonkatalogen (inte så svårt) och ringa på nätterna. Eller investera i ett kuvert och ett frimärke, ta reda på min adress och stoppa använda kondomer och toapapper i kuvertet och skicka. Så många mordhot var det dock inte, tonen har blivit allt råare.

Jag hörde i radio idag att justitieministern vill använda lagarna mot olaga hot snarare än mot ärekränkning i dessa fall. Det verkar självklart men är kanske ett framsteg. Men jag kommer att fortsätta använda uttrycket kloakråttor för dem som hotar kvinnor med våldtäkt, sexuell misshandel och mord så fort de vågar använda sin röst. Och jag hoppas alla män som aldrig skulle drömma om att bete sig så ställer upp för oss kvinnor i kampen. Det betyder inte att jag ser dig Henry och andra "goda" män som ansvariga för andra mäns beteende, bara att vi alla behöver hjälpas åt!

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: