Facebookgruppen ”Jag säger väl för fan pepparkaka om jag vill” strax före.

Nerikes Allehanda utreder koppling till Facebookgrupp

2012-12-12 | Maria Robsahm padlock

INRIKES

Feministiskt Perspektivs artikel om Facebook-gruppen ”Jag säger väl för fan pepparkaka om jag vill” hamnade under onsdagen på bordet på Nerikes Allehanda som publicerade den ursprungliga artikeln om Mio som inte fick vara pepparkaksgubbe.
– Om de tidsangivelser som Feministiskt Perspektiv uppger stämmer är det naturligtvis alldeles förskräckligt. Samtidigt håller vi själva nu på att utreda vad som egentligen hände, säger redaktionschefen Helena Sträng.

Feministiskt Perspektiv berättade igår att facebookgruppen ”Jag säger väl för fan pepparkaka om jag vill” startades innan artikeln som den hänvisar till i Nerikes Allehanda publicerades. Detta enligt en skärmdump från Facebook som visade när facebook-sidan skapades.

Frågan om tidpunkten för sidans födelse har sedan dess engagerat många såväl experter som lekmän under dagen och beskeden har varit motstridiga.

Olika teorier om buggar, tidszoner och ändrade uppgifter har avlöst varandra i ett svåröverskådligt tekniskt ställningskrig som i slutänden handlar om huruvida det finns någon koppling mellan Nerikes Allehanda och facebook-gruppen.


NA gör egen utredning

Redaktionschefen Helena Sträng på Nerikes Allehanda sade under dagen att de själva utreder vad som har hänt:

- I lördagskväll hade ingen kunnat föreställa sig att artikeln skulle få ett sådant genomslag. Och att den nu uppenbarligen används av högerextrema rörelser för deras agenda är djupt olyckligt och om de tidsangivelser som Feministiskt Perspektiv uppger stämmer är det naturligtvis alldeles förskräckligt. Samtidigt håller vi själva nu på att utreda vad som egentligen hände.

Feministiskt Perspektivs chefredaktör Anna-Klara Bratt tycker att den ursprungliga artikeln i NA om Mio som inte får vara pepparkaksgubbe är djupt olycklig oavsett när Facebook-gruppen startade:

– I det rådande politiska läget kan inte publiceringen av artikeln beskrivas som något annat än publicistisk aningslöshet eller möjligen en provokation – eller så finns det en politisk agenda? Som artikeln är upplagd bidrar den bara till att piska upp en rasistisk opinion. Det är ju Facebook-gruppen ett bra exempel på. Där dominerar kända högerextremister och de tycks härja oemotsagda. Hade exempelvis verksamhetschefen på skolan kommit till tals i den första artikeln hade rubriken tvärtom varit Mio, 10, får vara pepparkaksgubbe. Frågan är hur många hundratusen träffar det hade givit?


Politiserad nidbild av det politiskt korrekta

Bratt tycker även att dramaturgin bygger på en känd, politiserad nidbild av det ”politiskt korrekta”:

– Jag har aldrig träffat på någon som driver frågan om pepparkaksgubbarna vara eller inte vara? Det är först nu efter den massiva spridningen av artikeln från Nerikes Allehanda som Luciatåget problematiserats ur ett normkritiskt perspektiv.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: