Turkisk aktivist utsatt för juridiska trakasserier

2012-11-30 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Pinar Selek är en välkänd feminist och författare i Turkiet. Hon har varit anklagad för delaktighet i en bombexplosion i Istanbul 1998 och dömdes därför till livstid. Men efter överklagan har tre olika domstolar avfärdat domen i brist på bevis. Det hittades heller inga tecken på att det överhuvudtaget funnits någon bomb på bazaren. Trots detta begärde en domstol i Istanbul återigen begärd livstidsdom för henne den 22 november 2012. Slutdomen väntas komma i hennes frånvaro den 13 december 2012. Hon befinner sig för tillfället utanför landet.

Kvinnorättsaktivister i Turkiet är nu bekymrade över eventuella försök att tysta ner Pinar Selek, som är en viktig röst mot militarism och kvinnoförtryck i landet. De är övertygade om att anklagelserna mot henne är helt falska. Hon har själv i en intervju med turkiska Hurriet sagt att den helt plötsliga resningen av hennes fall, trots den tidigare domen som friade henne, väcker misstankar kring motiven. Hon menar att myndigheterna, genom den nya rättegången och livstidsdomen, vill trakassera och straffa henne för att hon försvarar kvinnors och homosexuellas rättigheter och talar öppet mot militariseringen av Turkiet. Hon förnekar som tidigare, alla anklagelser om inblandning i terroraktionen 1998.

Nu har människorättsorganisationer i Turkiet startat en kampanj ”Vi fortsätter försvara dig” och ber internationella samfundet samt kvinnoorganisationerna att stödja Pinar Selek.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: