"Om du lever öppet som homosexuell i Uganda riskerar du att bli dödad", säger Karim Ssempijja.

Sverige utvisar Karim till Uganda

2012-11-16 | Karin Råghall padlock

INRIKES

Inom kort får Karim Ssempijja veta när han ska utvisas till Uganda. Sverige har avslagit hans ansökan om asyl. De svenska migrationsmyndigheterna anser att Karim, som är homosexuell och beroende av bromsmediciner mot hiv, kan leva utan risk för sitt liv i Uganda. Samtidigt diskuteras återigen ett kontroversiellt lagförslag i Uganda, som kan innebära dödsstraff för hiv-positiva homosexuella.

Denna text har även publicerats på Kom Ut-bloggen.


Läs också:

2012-08-03 Förföljda möter Migrationsverket på Asylforum

2012-02-17 Sverige struntar i asylsökande hbt-personers rättigheter

2011-05-13 Uganda tänker döma homosexuella till döden

Your text to link...

Redan i dag riskerar homosexuella långa fängelsestraff i Uganda, men varken Migrationsverket eller migrationsdomstolen anser att det är någonting som Karim Ssempijja riskerar att drabbas av. Nu ska han deporteras – datumet spikas vid ett möte den 23 november.

– Jag mår inte bra, jag tänker på hur jag ska kunna överleva i Uganda som öppet homosexuell och hiv-positiv, säger han.

Efter att Karim fick slutgiltigt avslag på sin asylansökan har ett kontroversiellt lagförslag åter aktualiserats i Uganda. Förslaget skulle innebära skärpta straff för dem som anses uppmuntra homosexualitet eller utför "homosexuella handlingar". Förslaget kan gå igenom redan till jul, rapporterar bland andra IRIN.

Karim fick hjälp av en vän att fly från Uganda för drygt ett år sedan. På grund av sin sexuella läggning hade han blivit utsatt för hot och övergrepp.

– Det hände flera gånger att folk sa: "vi vill inte ha dig här". Jag blev attackerad många gånger, säger Karim och pekar på sitt ena ögonbryn som bär spår efter ett slag.


Riskerar bli dödad

Vid ett tillfälle upptäckte Karims pojkvän honom tillsammans med en tillfällig partner. De hamnade i ett gräl, som drog till sig grannarnas uppmärksamhet. Grannarna kastade sten mot dem och tillkallade polis. I det tumult som uppstod blev Karims tillfälliga partner skjuten till döds. Grannarna förstörde senare Karims lägenhet. Efter dessa händelser bestämde sig Karim för att fly landet.

Att leva som öppet homosexuell i Uganda är förenat med stora risker. Homosexuella handlingar är kriminaliserat och homosexuella har hängts ut i offentliga smutskastningskampanjer, bland annat av den ugandiska tabloiden Rolling Stone som 2010 publicerade namn och bild på 100 homosexuella som enligt tidningen borde avrättas.

– Vi kan inte leva öppet i Uganda. Om du lever öppet riskerar du att bli attackerad eller dödad. Du kan inte kyssa din pojkvän på gatan, du är inte fri, säger Karim.

Något skydd mot attacker av landets myndigheter väntar han sig inte att kunna få.

– I stället för att skydda dig, kan polisen skjuta dig. Vi gömmer oss i samhället, säger Karim. 

Han sökte asyl i Sverige i augusti förra året. När det var dags för intervju på Migrationsverket hade han precis fått reda på att han var hiv-positiv.

– Jag var rädd, jag var i ett nytt land och var väldigt stressad efter beskedet att jag har hiv, berättar Karim.


Förväntas dölja sin läggning

Migrationsverket avslog hans ansökan, Karim överklagade till migrationsdomstolen men fick avslag även där. Migrationsöverdomstolen, som är den högsta instansen för asylprövning, valde att inte ge honom prövningstillstånd.

– Jag undrar vad de här människorna vill? De påstod att jag lämnade olika historier. Men jag sa till dem att jag inte mådde bra vid den första intervjun – jag var så stressad över min situation och gick på stark medicin, förklarar Karim.

Varken Migrationsverket eller migrationsdomstolen ifrågasätter att Karim är homosexuell och kommer från Uganda. Migrationsdomstolen ifrågasatte däremot hur många som känner till att han är homosexuell i hemlandet.

Resonemanget innebär i praktiken att Karim förväntas leva utan att vara öppen med sin sexualitet, trots att det i Migrationsverkets egna riktlinjer (Rättschefens rättsliga ställningstagande om förföljelse på grund av homo- eller bisexuell läggning) står att det aldrig får krävas att en person "skall göra avkall på en sådan grundläggande egenskap [som sexuell läggning] vid ett återvändande".

När Karim fick det andra avslaget ville han inte leva längre. Men vänner fick honom på andra tankar och han blev i stället inlagd på sjukhus, där läkaren konstaterade depression och posttraumatiskt stressyndrom, PTSD. Läkaren slog också fast att han inte kommer att kunna överleva utan bromsmediciner. Tillgången till bromsmediciner är något som Karim uppskattar med Sverige.

– Det är något jag inte skulle kunna få i Uganda – de skulle döda mig om jag åkte dit, säger han.


Diskrimineras i vården

I en skrivelse från februari 2012 uttrycker Amnesty International oro över att diskrimineringen av hbt-personer, bland annat vad gäller tillgång till vård, kommer att öka om det nya lagförslaget går igenom. Även tidigare har hiv-positiva hbt-personer exkluderats från hiv-prevention och annan hälsovård, enligt Amnesty.

Efter det andra avslagsbeskedet har Karim levt i en oviss tillvaro i Uppsala, i väntan på vad som ska ske. Han träffade en ny pojkvän under Stockholm Pride, men det är svårt för dem att ses eftersom ingen av dem har ett tryggt, eget boende. Karim är frustrerad över sin tillvaro. Han lever inte det liv han leva och känner ibland att han håller på att bli galen.

– Jag skulle vilja vara fri att göra vad jag vill med mitt liv. Jag skulle vilja bli maskiningenjör och spela fotboll om jag fick chansen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.