Positivt gensvar för ny feministisk föräldragrupp

2012-11-02 | Emma Strindmar Norström padlock

INRIKES

När My Malmeström Sobelius och Jonas Kofod Nilsson blev föräldrar saknade de ett forum som ville diskutera föräldraskap på ett djupare plan och tackla de normer som finns omkring. Därför startade de i september en Stockholmsbaserad feministisk föräldragrupp med den ideella föreningen Forum för feministiska föräldrar som plattform.

Intresset och gensvaret var stort.

– Vi hade inte kunnat drömma om att människor runt omkring oss skulle vara så odelat positiva. När vår egen grupp blev full förde vi samman de som anmälde sig senare och minst en grupp till har bildats. Föräldrar i andra städer har också hört av sig för att få hjälp med att dra igång egna grupper, säger My Malmeström Sobelius.

Många som sökte sig till gruppen saknade en diskussion om dessa frågor i de föräldragrupper som BVC erbjuder. Hur skulle de kunna bli bättre på att prata om normer och jämställdhet?

– En tydlig normkritisk ansats skulle nog avhjälpa många av de klyschor som reproduceras föräldrar emellan. BVC behöver också förstå att de i många fall är det enda sammanhanget där en kan få möjlighet att prata om föräldraskapet. Att ta frågeställningar som tex "hur vill jag vara som förälder" på allvar är också viktigt.

Nu planerar gruppen att träffas en gång i månaden men föräldrarna uppmuntras också att ordna egna träffar anpassade efter barnens åldrar, intresseområden och var man bor.

Frågor som kommit upp är jämlik anknytning, hur man delar lika i vardagen och hanterar omvärldens fördomar gentemot barnet.

- Målet med gruppen är "ett prestigelöst samtal" utan fördömanden och med mycket respekt, säger My Malmeström Sobelius.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: