Passivt motstånd mot aborträtten i Colombia

2012-11-02 | FemPers padlock

UTRIKES

Läs också:

2012-09-14 Ny framgång för aborträtten i Colombia

2011-09-23 Strid till aborträttens försvar

2011-09-09 Återkriminalisering av abort avvärjd

2011-09-02 #abort: En fråga om mänskliga rättigheter

I dag skulle ett möte hållits på den interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter, CIDH, för att följa upp situationen för försvarare av kvinnors reproduktiva rättigheter och hbt-personers rättigheter i Colombia. Men en av parterna, den colombianska staten uteblev. Såväl kvinnorättsaktivister som hbt-aktivister utsätts för trakasserier av den högsta instans i landet, la Procuraduría General de la Nación, vars uppdrag är att försvara människors rättigheter och förhindra att dessa kränks i mötet med myndigheter. Men Procuradurían gillar inte landets egen konstitution och har agerat i motsatt riktning sedan högsta domstolen i landet slagit fast att konstitutionen ger kvinnor rätt att göra abort och att samkönade par ska ha samma juridiska rättigheter som heteropar.

Människorättsförsvararna – Mónica Roa från Women’s Link, Daniel Sastoque, hbt-aktivist, och Juliet Gómez från kampanjen för kvinnokliniken i Medellín – kommer trots allt att träffa representanterna för CIDH, men beklagar att den colombianska staten försitter tillfället att debattera frågan inför denna instans inom ramen för OAS (samarbetsorgan för amerikanska stater).

– Vi är tacksamma för att CIDH erbjuder oss den här möjligheten och hoppas att detta organ, efter mötet vi kommer att ha senare i eftermiddag, lägger noga märke till vad som pågår.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: