Kritik mot Uruguays nya abortlag

2012-11-02 | FemPers padlock

UTRIKES

Förra veckan avkriminaliserades abort i Uruguay, som i och med det blev det femte landet i Latinamerika och Karibien med en sådan lagstiftning, skriver det baskiska nätmagasinet Píkara. Men feministgrupper i Uruguay är fortfarande kritiska. De anser att beslutet omyndigförklarar kvinnor. Enligt lagtexten ska alla som vill göra abort tvingas lyssna på en tvärvetenskaplig kommitté som består av en gynekolog, expert inom psykisk hälsa och en sociolog. Sedan måste kvinnan vänta i minst fem dagar och överväga sitt beslut, med kommitténs information till hjälp att ta ett ”medvetet och ansvarsfullt beslut”.

Mauricio de los Santos, kommunikationsansvarig på organisationen Mujer y Salud en Uruguay (MYSU), som har lett en kampanj för fri abort, anser att kommitténs uppgift uttryckligen är att försöka övertyga kvinnan om att inte göra abort. Han säger till Píkara att lagen förutsätter en syn på kvinnor som ömtåliga, oförmögna att fatta egna beslut och ”i behov av en stat, far, make, män eller någon överordnad instans” som kan hjälpa dem.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: