Nasrin Sotoudehs liv är i fara

2012-10-31 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Den fängslade iranska advokaten Nasrin Sotoudehs hälsotillstånd försämras samtidigt som statliga medier bedriver en vulgär smutskastningskampanj mot henne. Mycket tyder på att Sakharovpriset till Sotoudeh besvärat regimen i Iran och att hennes liv nu är i fara.

Läs också:

2012-10-26 Nasrin Sotoudeh hungerstrejkar för barnens rättigheter

2012-02-24 Vad skulle du göra?

2011-11-11 Sotoudeh står upp mot slöjkrav

2011-09-16 Reducerat straff för Nasrin Sotoudeh en triumf

2011-02-18 Rättegång utan Sotoudeh

2011-01-14 Sotoudeh: "Jag ska stå på mig som en kvinna"

2011-01-14 Iran beslagtar Ebadis Nobelpris

Elva års fängelse för Sotoudeh

Info om Sacharovpriset och Amnestys kampanj för Nasrin Sotoudeh.

Namninsamling

Sedan årets Sakharovpris till Nasrin Sotoudeh annonserades i oktober och EU-representanter begärde att få träffa pristagaren i Evin vid ett planerat officiellt besök i Iran har en intensiv kampanj mot den fängslade människorättsförsvararen initierats i Iran. EU:s begäran om ett besök avvisades av den iranska regimen och den planerade resan ställdes in.

Detta har irriterat den iranska regimen. Under veckan har en rad skriverier som smutskastar Sotoudeh publicerats i regimens medier och på olika hemsidor, förmodligen med säkerhetstjänstens bifall. Texterna kommer från samma källa eftersom de liknar varandra och kopierade anklagelser med samma ordföljd upprepas.

Nasrin Sotoudeh anklagas för att vara regimens värsta fiende. Det visas bilder där hon deltar på olika möten och demonstrationer, vilket betraktas som brottsligt. Hon anklagas för att ha försvarat regimens fiender och, framför allt, att hon är en hora och dålig mor. Texterna är aggressiva, vulgära och antyder att hon sedan många år är västvärldens agent och att Sakharov-priset var en betalning för hennes tjänster.


Hälsotillståndet försämras

Nasrin Sotoudehs make Reza Khandan sade till iranska och internationella medier att hon fortsätter sin hungerstrejk och fängelsemyndigheterna vägrar att lyssna på hennes krav.

– Myndigheterna blundar för hennes situation och kanske även gläds åt hennes vacklande hälsa till följd av hungerstrejken. De låter inte oss i familjen möta henne så att vi kan övertala henne avbryta sin hungerstrejk, förklarade Khandan.

Sotoudeh inledde en hungerstrejk i protest mot att hennes 12-åriga dotter har fått utreseförbud och att hon inte får träffa sina två barn utom genom kabinbesökets glass i några få minuter. Detta trots fängelseförordningar som tillåter familjer att umgås i ett rum under besöken.

Maken Khandan fick träffa Sotoudeh senast på söndagen bakom kabinglaset under några minuter. Han beskrev Sotoudehs hälsotillstånd som allvarligt försämrat och sade att han inte fick tid nog att övertala henne att avbryta sin hungerstrejk. Khandan är mycket orolig. Nobelpristagaren Shirin Ebadi har också vädjat om internationellt stöd för Sotoudeh och visat oro för hennes liv.

Smutskastningskampanjen är i sig ett tecken på att både Sakharov-priset och den internationella uppmärksamhet som advokaten och kvinnorättsaktivisten fått har besvärat regimen. Men det kan också betyda att regimen kommer att förtrycka Sotoudeh hårdare, använda sig av alla möjliga metoder för att bryta ner henne och tvinga henne eller någon i hennes omgivning till offentliga avböner.


Fler hungerstrejker i Evin

Ytterligare nio politiska fångar från kvinnoavdelningen i Evin-fängelset har sedan onsdagen den 31 oktober inlett hungerstrejker. Protesten riktar sig mot fängelsevakternas våldsamma razzior i cellerna där 20 kvinnliga vakter har kroppsvisiterat de politiska fångarna våldsamt och beslagtagit deras privata egendom.De nio politiska fångarna som hungerstrejkar heter:
Bahareh Hedayat, Nazanin Dihimi, Jila Baniyaghoub, Shiva Nazarahari, Mahsa Amrabadi, Hakimeh Shokri, Jila Karamzadeh Makvandi, Nasim Soltan Beygi och Raheleh Zokaii.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: