Samar Yazbek tilldelas 2012 års Tulchovsky-pris.

Samar Yazbek prisas av Pen

2012-10-30 | FemPers padlock

KULTUR

Det blir den syriska journalisten och författaren Samar Yazbek som tilldelas 2012 års Tucholsky-pris av Svenska Pen för hennes rapporter från det syriska upproret, som tvingade henne i exil. Priset delas ut på Fängslade författares dag i Stockholm den 15 november.

I pressmeddelandet om mottagaren av Tucholsky-priset 2012 skriver Svenska Pen att Samar Yazbek på sin blogg och i andra medier "...dokumenterat modigt, journalistiskt korrekt och med personlig stil vad som sker på gatan i upprorets Damaskus".

Därigenom framhåller Pen att Samar Yazbek "...gett oss en möjlighet att följa vad som sker i en av världens mest bevakade konflikthärdar, där det ändå varit märkvärdigt svårt att förstå hur upproret och inbördeskriget påverkat den vanliga människans liv och hur förtryckets mekanismer ser ut på nära håll. Utan författare som Samar Yazbek skulle vi inte kunna ha någon förstahandskunskap om utvecklingen, och hon hör till dem som sätter sanningen framför sin personliga säkerhet."

Redan före upproren var Samar Yazbek en framträdande röst i kampen för mänskliga rättigheter i Syrien. I sin första roman, Tiflat as-Sama (Heavenly Girl), ifrågasatte hon en mängd tabun i det syriska samhället. Hennes andra roman, Salsal (Clay) tar upp relationen mellan samhälle och politik och militärens alltför stora inflytande.

Uppmärksamheten på sociala forum som Facebook och Twitter för hennes frispråkiga skildringarna av Assad-regimens grymheter ledde till att Samar Yazbek greps av säkerhetsstyrkor. Hon anklagades för att ha agerat mot landets säkerhet och spridit illvillig propaganda mot regimen. Sedan hösten 2011 lever hon i exil med sin dotter i Paris.

Den officiella motiveringen till priset lyder:


För hennes rapporter från det syriska upproret – texter präglade av mod och sanningslidelse och med sin tyngdpunkt i ett försvar av värdigheten hos de enskilda medborgare som fångats mitt i konflikten.


När Tulchovsky-priset delas på Kulturhuset i Stockholm på Fängslade författares dag, torsdagen den 15 november kommer Samar Yazbek att finnas på plats för att ta emot priset.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: