Skolstart utan de fängslade lärarna

2012-09-21 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

En aktivistgrupp i Iran, ”Campaign to Support Imprisoned Teachers“, har inför den iranska skolstarten uppmärksammat de lärare som är fängelse. I ett brev som nått Feministiskt Perspektiv skriver gruppen:

”Även om brotten mot de mänskliga rättigheterna i Iran intensifieras för varje dag och listan över olika typer av kränkningar är mycket lång, skadar den kränkning som landets lärare utsätts för ännu mer på grund av sin viktiga samhällsroll. Vid skolstarten och Lärardagen den 5 oktober i Iran, vill vi uppmärksamma lärarnas utsatta situation i dagens Iran.”

Lärarlönerna har inte höjts trots de löften från myndigheter som gavs efter tidigare stora protester och strejker, samtidigt som många lärare till och med fått lönen sänkt i flera mindre städer. Vid sidan av lärarnas låga löner, lever de i ständig rädsla för att avskedas för någonting de säger i sina klasser som kan uppfattas politiskt eller religiöst utmanande. Många lärare har blivit fängslade och även avrättade för sina fackliga aktiviteter, skriver aktionsgruppen i sitt uttalande.

I uttalandet läser man detaljerade uppgifter över 39 lärare som sedan 2009 sitter i häkte eller utan arbete väntar sina domar.

”Ett stort antal lärare som vi inte nämner i denna lista har också kallats till polisen och säkerhetstjänsten för förhör. De har blivit trakasserade, hotade och gripna för timmar eller dagar.”

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: