Den manliga rollen är något skådespelarna klär på sig i form av bland annat stora pälsjackor. Kvinnokostymen är neutral.

Egalia gästspelar på Tribunalen

2012-08-22 | FemPers padlock

KULTUR

Teater Konfront kommer att gästspela ett stycke ur Egalia under Feministisk Tribunal i september.

– Vi är många som hade velat se den kritikerrosade förställningen som var utsåld från början till slut. Nu får vi i alla fall se en stycke, säger Anna-Klara Bratt som för närvarande arbetar med programmet.

Läs mer om Teater Konfronts uppsättning av Egalia:

Utmaning att sätta upp Egalia

Slagkraftig genussatir

Och om Feministisk Tribunal.

Nu är det klart att hyllade teatergruppen Konfront gör ett gästspel med sin kritikerrosade uppsättning av Egalia under Feminist Tribunal på Rival den 16 september.

Egalia är teatertolkningen av Gerd Brantenbergs klassiker Egalias döttrar från 1977. I romanen berättas historien om tonårspojken Petronius vars högsta dröm är att få bli sjökvinna istället för att gå i sin fars fotspår och viga livet åt att passa barn och locka skägget. Men en manlig sjökvinna, hur skulle det se ut? Frustrationen växer och ger upphov till en maskuliniströrelse som går upp till kamp mot matriarkatets grymma förtryck.

– Vi misstänker att det är många som velat men inte kunna se föreställningen som bara sattes upp ett fåtal gånger. Ett av blocken i programmet handlar om just maskulinitet, så vi är mycket glada att Teater Konfront har en stund över för oss, säger Feministiskt Perspektivs chefredaktör.

Konfront är en fri grupp som har gjort ett gästspel på Teater Tribunalen i Stockholm och föreställningen sålde snabbt slut. Även extrainsatta föreställningar har sålt slut.

– Det känns helt fantastiskt att det gick så bra för oss med föreställningen och extra roligt eftersom det visar att det finns ett starkt intresse från en publik att gå på den här typen av teater, det stärker ens mod och lust till att fortsätta arbeta med feministiska frågor när man känner gemenskapen med publiken. Tyvärr var det inte möjligt för oss att förlänga spelperioden, men vi jobbar på att försöka ta upp den igen, kanske till våren, och tills dess visar vi gärna oss i olika trevliga sammanhang, säger Maja Björkquist som regisserat föreställningen.

– På det här viset får i alla fall vi som inte hann se Egalia en liten glimt i alla fall, säger Anna-Klara Bratt.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: