Finnish Defense League stoppas från att medverka i Pride-paraden i Tampere.

Vägrar vara rasisters alibi

2012-08-03 | Jenny Rönngren padlock

INRIKES

– Hela idén om vad man ska göra med de högerextrema handlar om ifall man ska tysta ner, ignorera dem eller möta genom motstånd eller debatter. Jag tror att det är viktigt att visa en motbild. De högerextrema har tagit upp ett stort utrymme på nätet och i olika debattforum.
Det säger Sasha från Queers Against Pinkwashing, QAP.

*Anarchopride har gjort slut med Stockholm Pride och arrangerar ett eget program.

Läs också:

2012-07-03 Inte i vårt namn

2012-07-01 #sthlmpride: Ingen entydig utveckling i Europa

Queers Against Pinkwashing, QAP, medverkade på torsdagen vid Anarchopride* med ett seminarium om pinkwashing, högerextremas närvaro i samband med Prideparaden och den motdemonstration som planeras. Under seminariet beskrevs European Defence Leagues, EDL:s försök att framstå som en del av hbt-rörelsen genom att gå med i Pride-tåg. Så sent som den 21 juli stoppades den finska grenens medverkan i Tammerfors.

Sasha låter sig intervjuas under alias. Hen här rädd för nazisters hot. Det är bara några dagar sedan hen senast fick brev från någon som önskar att hen ska dö. Under de mindre än ett och ett halvt år som QAP funnis har Sasha sett begreppet pinkwashing bli allt mer etablerat.

– Förståelsen för att vi som hbtq-personer riskerar att kidnappas av främlingsfientliga krafter har ökat. Strategin att måla upp ”vi och de” går långt tillbaka i tiden. I Västeuropa har det ofta varit det kristna, kyska väst mot de frigjorda, ociviliserade muslimerna. Nu när vi vill vara frigjorda får muslimerna representera det kyska.


Kritiker av motdemonstrationen på lördag hävdar att den hjälper EDL med sin strategi att väcka så mycket uppmärksamhet som möjligt, för att sedan inte dyka upp, eller bara vara några få, hur ser du på det?

– Om vi har en jättestor motdemonstration och de är jättefå är det bra och stärkande för den antirasistiska rörelsen. Jag ser inte hur en stor antirasistisk demonstration kan skada någon.

Sasha drar en parallell till den uppslutning som blev när nationaldemokrater i våras försökte vinna politiska poäng när en 61-årig man misshandlats i Kortedala utanför Göteborg. Uppslutningen blev istället kring den antirasistiska motdemonstrationen, som samlade hundratals till skillnad från den lilla skaran högerextrema.

– Deras (EDL:s) strategi är inte att få oss att komma dit och ha en motdemonstration. De riktar sig till mainstream-samhället och vill visa upp sig själva som liberala för att de är för hbt-personers rättigheter, men också till hbt-personer för att rekrytera bland oss. Vi i Queers Against Pinkwashing tänker inte vara deras slagträn i den här homofoba, rasistiska retoriken, säger Sasha.

I en debattartikel i Svenska dagbladet utvecklar QAP sina ståndpunkter och bemöter en artikel av Tobias Brandel där queeraktivister pekas ut som extrema.


Hur ser du på argumentet att Pride tar ställning mot de högerextrema genom att inte uppmärksamma EDL:s manifestation, utan genomföra Pride och parad som planerat?

– Jag ser inget fel med att man går med i Pride-paraden. Frågan är vad man vill manifestera. Det är viktigt att se utanför den vita hbt-gruppen och se att många av oss hbt-personer drabbas hårdare av högerextremisternas agerande. Vilken demo en än väljer på lördag är det viktigt att manifestera mot rasism och islamofobi.


Kan det inte vara bra för hbtq-rörelsen i stort, att använda olika strategier samtidigt?

– Jag tror att det är bra med flera strategier för att göra motstånd och säga nej till rasism och homofobi. Det kan man göra i Pride-tåget också.

Samtidigt ser Sasha en otydlighet i Stockholm Prides agerande hittills. Som att projektet Love No Borders separatistiska seminarium ”Queer People of Colour” ströks ur programmet efter att det saboterats av nazister. Deltagarna ska ha uppmanats att förklara sin separatism för nazisterna och att gå ut bakvägen om de kände sig obekväma.

– Det finns en hotbild mot vissa av oss. Det viktigaste är att man manifesterar för alla hbt-personer, vilken demonstration man än väljer. Jag hoppas att Pride tar ställning mot högerextremism.


Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: