Idag spelar Sverige kvartsfinal mot Frankrike. Alva Nilsson analyserar och tycker till. På bilden syns Lotta Schelin i matchen mot Japan.

Nu gäller det!

2012-08-03 | Alva Nilsson padlock

SPORT

I dag klockan 13 går Sverige in och möter Frankrike i en OS-kvartsfinal. Kan tidigare bittra OS-erfarenheter läggas på hyllan nu? Alva Nilsson har varnat för just Frankrike. Här ger hon sin analys.

Sveriges fotbollsdamer har en jobbig OS-historia med sig i bagaget. För fyra år sedan fick de lämna spelen efter en förlust i kvartsfinalen mot Tyskland.

Enda gången landslaget tagit sig förbi en kvartsfinal i ett olympiskt spel var 2004, då förlorade de bronsmatchen mot Brasilien. Nu är tanken att Sverige ska slänga sin bittra OS-historia i papperskorgen och ta den där första OS-medaljen.

I vägen står dock ett franskt landslag i jakt på revansch efter fjolårets bronsmatch i VM. I vägen står ett franskt landslag som kan Sveriges viktigaste spelare, Lyons Lotta Schelin, bättre än någon annan.

Jag tror inte att Sverige tar sig förbi kvarten i detta OS. Jag tror inte att Sverige besegrar Frankrike. Men innan vi går in på varför så backar vi bandet en aning.

Inte mycket att jubla över

Sverige har blandat och gett hittills under fotbollsturneringen i OS. Fem poäng, sex gjorda mål, gruppseger och ett oavgjort resultat mot världsmästarna Japan.

På pappret ser det imponerande ut. Och det finns säkert vissa av er, som inte sett Sveriges matcher, som nu sitter och tänker att ”det här laget kan ju gå ända till final”.

Och ja, de kan gå till final. Men de kan lika gärna åka ut i kvarten. Låt mig ta er igenom Sveriges gruppspel.

Första matchen mot Sydafrika är inte mycket att säga om. Sverige vinner med 4-1 mot ett lag som får räknas som blåbär i dessa sammanhang. Sedan ställdes Sverige mot regerande världsmästarna Japan.

Den matchen sa mer om Japan än om Sverige. Sverige kan konstatera att försvaret håller, men annars fanns det faktiskt inte så mycket ett jubla över i den tillställningen.

Att mötet med världsmästarna slutade 0-0 handlade mer om att Japan är långt ifrån sin världsmästarform än att Sverige är på väg mot samma form.

Inte bara revanschsugna

Sist men inte minst kom den avslutande gruppspelsmatchen mot Kanada. En match ingen visste om Sverige ville vinna, men en match som Kanada behövde ta poäng i.

Därför är resultatet inte förvånande. Matchen slutade 2-2 efter två snabba mål i matchens början och Kanadensisk press mest hela tiden.

Efter som att Japan bara fick 0-0 mot Sydafrika betydde detta att Sverige vann gruppen.

Imponerande tänker ni? Javisst, men också jobbigt. Gruppvinsten betyder nämligen att Sverige ställs mot Frankrike i dagens kvartsfinal. Frankrike är inte USA, men jag är rädd för fransyskorna.

Av flera anledningar. En av dem är att de har revansch att utkräva på Sverige efter förlusten i VM:s bronsmatch förra sommaren.

En annan är att redan förra sommaren var Frankrike ett bra lag, nu har de blivit ett år bättre och klokare – tyvärr känns det inte som att Sveriges utveckling gått åt samma håll. Sverige har dragits med skador som tvingats till förändringar i laget.

Tappat rutin

Mittbacksparet från VM saknas och även om Emma Berglund och Linda Sembrant övertygat hittills hade det känts mer stabilt med Rohlin/Larsson som mittbackar.

Även yttermittfältarna från VM saknas. Therese Sjögran slet av sitt korsband för några månader sedan och Josefine Öqvist (målskytt och utvisad mot Frankrike i förra årets bronsmatch) har fött barn och finns inte med i dagens match.

Vi har tappat mycket rutin men samtidigt fått in ungdomlig hunger. Men det som oroar mest är mittfältet. Lisa Dahlkvist briljerade i VM förra året, i dag är hon inte ens nära den formen.

Hon och Caroline Seger slår bort enkla passar och gör för många misstag.

I vägen för medalj

Kort sagt – Frankrike har gått framåt sedan lagen möttes i VM, medan det känns som att Sverige tagit ett kliv tillbaka.

Innan OS började rankade jag Sverige som det femte bästa laget i denna fotbollsturnering. USA, Japan, Frankrike och Brasilien var lag jag höll som starkare än Sverige.

Många timmar framför datorn och 10 matcher senare rankar jag Sverige som trea. Det ser bra ut tänker ni, en tredjeplats kan innebära en medalj. Problemet är bara att jag rankar Frankrike högre än Sverige.

Jag tror att, när matchen mot Frankrike blåses av någon gång innan klockan 15 i dag, står Sverige som förlorare.

De får packa väckorna och sikta in sig på att vässa formen till EM på hemmaplan istället.

Starta på topp

Men bollen är rund, allt kan hända.

Det här landslaget är oberäkneligt. Så oberäkneligt att jag i skrivande stund inte ens kan säga vilka som kommer att få starta i matchen mot Frankrike. Thomas Dennerby har, inför varje match, gjort förändringar i startelvan och jag har ingen aning om vad som försiggår i hans huvud nu, timmar innan kvartsfinalen.

Jag har ingen aning om Lina Nilsson eller Annica Svensson kommer att spela högerback när matchen drar igång.

Jag har ingen aning om hur mittfältet kommer att formeras. Det enda jag egentligen vet är att Lotta Schelin kommer att starta på topp och ställas mot ett franskt försvar som kan henne bättre än någon annan.

Men det finns två sidor av alla mynt. Lotta Schelin vet precis vad hon möter.

Återigen, bollen är rund. Det gäller bara att bollen rullar Sveriges väg.

Om den gör det kan Sverige snart kasta sin bittra OS-historia i papperskorgen och ta den där historiska OS-medaljen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: