Hbt-rörelsen i Ryssland har fått viktigt stöd av demokratiaktivister under våren, berättar Anastasia Smirnova.

#sthlmpride: Breddat stöd för ryska hbt-rörelsen

2012-08-01 | Bella Frank padlock

UTRIKES

Den ryska hbt-rörelsen fick ett slags genombrott under vårens pro-demokratiska protester i St Petersburg. Och stöd behövs. Förbud mot så kallad propaganda för homosexualitet finns på förslag i åtta olika delstater.
– Man måste också se dessa lagar som en del i ett bredare angrepp på fri- och rättigheter för alla i Ryssland, säger Anastasia Smirnova till Feministiskt perspektiv.

En längre intervju med Anastasia Smirnova:

2012-08-10 Dags att agera, dags att komma ut

Anastasia Smirnova är projektledare för det regionala hbt-nätverket LGBT-network som jobbar för att sprida förståelse för att hbt-frågor ingår i en bredare kamp för mänskliga rättigheter, och inte är ett särintresse som många ryssar ser det som. Nyligen fick också hbt-rörelsen ett slags genombrott då de i våras deltog i pro-demokratiska protester i St Petersburg med kritik mot regeringens inskränkningar i grundläggande medborgerliga rättigheter.

Då 17 hbt-aktivister greps av polisen, valde arrangörerna att upplåta demonstrationens tätposition till de kvarvarande hbt-aktivisterna. Många satte också på sig regnbågsflaggor i solidaritet.

– Det kändes väldigt stort, det blev så att säga vår första Pride-parad. Det kändes mycket bra, demonstrationen försökte också få polisen att släppa de gripna – det hände inte så klart, men för de gripna var det ett viktigt stöd, säger Anastasia Smirnova.

Även om den ryska regionen Razyan år 2006 var först med en lag som förbjuder så kallad propaganda för homosexualitet bland minderåriga, finns liknande lagar runt om i Östeuropa, och i Ryssland drivs förslaget att införa en rikstäckande lagstiftning. Lagarna och lagförslagen syftar till att förbjuda ”sodomi, lesbianism och transgenderism eller homosexualism” förklarar Anastasia Smirnova. Användandet av suffixet -ism brukar användas antingen för att signalera sjukdom eller ideologi och därmed stigmatiseras hbt-personer.

– Problemet är att termen inte är definierad i lagtexterna, vilket gör att implementeringen blir slumpmässig. Vi har aldrig fått någon förklaring på hur detta definieras, inte ens av dem som har skrivit lagförslagen, säger hon.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: