Per Får Mens har tidigare gestaltat normalitet i En normal föreställning.

#sthlmpride: Befriande performance

2012-07-31 | Hanna Kretz padlock

KULTUR

Under fem dagar ledde scenkonstgruppen Per.får.mens en workshop i normkritisk scenframställning. Slutprodukten blev föreställningen ”På femte dagen skapade Gud Per.får.mens” som spelas på Stadsteatern på fredag, den 3 augusti, i samband med Stockholm Pride. Hanna Kretz var på plats vid smygpremiären och har bevittnat ett befriande kaos av normkritiska uttryck.

”På fem dagar skapade Gud världen, på sjätte dagen skapade hen människan som i sin tur skapade normer, maktstrukturer, krig (män), penga-arbete-systemet (män), kärnfamiljen (män), våld (män), sexism (troligtvis män), rasism, fundamentalism (antagligen också män), förtryck etc.”

Så lyder beskrivningen av föreställningen På femte dagen skapade Gud Per.får.mens. Det ligger en andäktig nyfikenhet i luften när dörrarna öppnas till smygpremiären på Skarpnäcks Kulturhus den 28 juli. Ingen vet riktigt vad som väntar. När ljusen släcks över publiken tar nio personer plats på scen. Tre av dem är medlemmarna i Per.får.mens, de andra träffades för första gången bara fem dagar tidigare.


Uttrycksformer möts

Föreställningen är resultatet av en workshop i normkritisk scenframställning som ges av scenkonstgruppen Per.får.mens. Med visionen att skapa ett kreativt möte där deltagarna kan utmana varandras fördomar och upptäcka sina förmågor har vem som helst kunnat anmäla sig, oberoende av förkunskaper.

Trion bildades 2011 och består av skådespelarna Olga Henriksson, Mikaela Knapp och Isabel Cruz Liljegren. Med blandade erfarenheter från teater, film, dans och musikal låter Per.får.mens olika uttrycksformer mötas och bli dramatik med feministisk normkritik som utgångspunkt.

Det blir en föreställning fri från hierarkiskapande roller där alla workshopens deltagare kommer fram. Tillsammans skapar de en oförutsägbar röra av text, dans och teater som lyckas behålla publikens engagemang genom hela föreställningen.


Lekfullt allvar

Föreställningen är som en slags teaterlek som hela tiden återkommer till texter om begynnelsen och livet. Korta monologer växlas med discodans och plötsligt bevittnar vi ett parti memory där skådespelarna utgör memorybrickor som istället för bilder bär på olika slagord och teser som kritiserar heteronormativitet.

Jag kan inte låta bli att imponeras när dessa nybekanta och oerfarna skådespelare orädda krälar omkring på varandra och formar sig till en enda stor organism. På femte dagen skapade Gud Per.får.mens är en föreställning om skapelsen och viljan att förändra världen eller bara ”komplicera saker för de som har det enkelt”. På samma gång lekfull som djupt allvarlig, och lika tankeväckande som underhållande. En modig föreställning som aldrig blir tråkig.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: