Ur videon som använts för att trakassera skådespelaren Andrea Edwards.

Anonymous – hjältar i omvärlden, hatare i Sverige

2012-07-27 | Martin Fredriksson padlock 2

INRIKES

Han företräder Piratpartiet, driver en enmansjour för män i kris och skapade det Twitter-konto som används av Anonymous Sweden, bland annat för att sprida en hotfull film som spelats upp varje dag samma tid för skådespelaren Andra Edwards under den senaste uppsättningen av SCUM-manifestet.

Läs också:

2012-07-27 Antifeminism – ny Anonymous-trend

2012-07-27 Anonymous är alla och ingen

Runt om i världen hyllas nätverket Anonymous just nu som hjältar efter att ha släckt ner ett stort antal pedofilsajter. Om nätverkets svenska gren riktat in sig på annat kan det bero på att mannen som gömmer sig bakom Twitter-kontot Anonymous Sweden har en aggressiv inställning till kvinnor i allmänhet och feminister i synnerhet.

När drevet gick som hårdast mot Turteatern i höstas gick en svensk gren inom hackernätverket Anonymous ut med en video till sina följare. I videon säger en förvrängd kvinnoröst att jämställdhet inte innebär lika rätt att främja våld, att SCUM inte representerar feminismens sanna idéer och att den som ”förespråkar” SCUM lika gärna kan förespråka Mein Kampf. Och "...därför har Anonymous bestämt sig för att förstöra SCUM Sweden."

”Inget kommer att stoppa oss. Vi kommer inte att tveka att visa era riktiga identiteter...” säger rösten och avslutar med varningen: ”We are Anonymous. We are Legion. We do not forgive. We do not forget. Expect us.” (ung. ”Vi är Anonymous. Vi är många. Vi förlåter inte.Vi glömmer inte. Vänta oss.”)


Obehaglig åsiktsförföljelse

Via aktionen sökte Anonymous Sweden all information om befintliga "SCUM-nätverk", alltså feminister som uppmanar till våld mot män. Några sådana nätverk hittades aldrig, men Turteaterns hemsida utsattes för angrepp och den hotfulla videon ligger ännu kvar på bloggen AnonOps Sweden. Drevet ledde också till att en amerikansk mansrätts-sajt utfäste en belöning på 1 000 dollar till den som avslöjade personuppgifter på "SCUM-förespråkare". Signaturen AnonOpsSweden rekommenderade via Twitter att Feministiskt Perspektiv och Feministiskt Initiativ skulle hängas ut, men också signaturen Feministkvitter som drivs av Linda Andersson:

– Det var obehagligt att stå med som privatperson när de andra förslagen var organisationer, hela tidningen eller hela partiet. Det blev så specifikt om just mig. Bara tanken att någon ogillar en så mycket och vill att man ska bli kartlagd... Jag tyckte att det var obehagligt.

– Drevet var så stort just då. Jag har ju barn och så, men sedan när det går ett tag skakar man av sig och går vidare. Jag vill gärna leva öppet, inte ha hemligt telefonnummer och ändå kunna vara politiskt aktiv, säger Linda Andersson.


Bara ute efter kvinnor

När Turteatern nyligen satte upp nya föreställningar av SCUM fick skådespelaren Andrea Edwards återigen hotfulla brev, ofta signerade med citat från Anonymous.

– Först var det någon som skickade videon till mig på Facebook. Det kändes mycket obehagligt med två maskerade personer som säger att de ska krossa oss. Sedan började breven komma, och nu har någon ringt och spelat upp videon vid samma klockslag varje dag, säger Andrea Edwards som har fått klä skott för hela uppsättningen.

– Det är mig de riktar in sig på. De manliga producenterna har inte blivit utsatta för några hot och det visar bara att det inte handlar om en åsikt som de här människorna är upprörda över. De är kvinnohatare helt enkelt. Annars hade de vänt sig till de män som bestämt att produktionen ska sättas upp, inte till mig som skådespelare.

Anonymous svenska Twitter-konto har ursprungligen tillhört en 42-årig man som är bosatt i en liten stad i Mellansverige. Därefter har namnet på Twitter-kontot ersatts av det nuvarande, Anonopssweden, som tillhör Anonymous. 42-åringen har en förtroendepost i Piratpartiet och är engagerad i Occupy-rörelsen. Dessutom driver han en lokal mansjour.

"Sverige äger inte feminismen"

När Feministiskt Perspektiv når mannen för en intervju svär han sig fri från alla kopplingar till Anonymous, men säger sig veta vem som har gjort videon:

– Jag sympatiserar med rörelsen men har ingenting med SCUM-videon att göra. Den är producerad av en känd feminist i odemokratiskt europeiskt land, men hon riskerar tortyr eller döden om jag avslöjar vem det är. Sverige äger inte feminismen, ute i världen ser rörelsen annorlunda ut. Där tycker man inte att det är roligt med SCUM.

Mansjouren har enligt hemsidan ingen lokal och under kontaktuppgifterna finns bara ett epost-formulär. Man riktar sig till alla män som är hotade eller utsatta för våld. Jouren utger sig för att ha "kompetens att möta människor med livskriser och svåra situationer". 42-åringen menar att han själv varit i en sådan situation.

– Jag blev falskt misshandelsanklagad av min dåvarande sambo för att hon skulle få ensam vårdnad.

– Det var ord mot ord, det fanns inga bevis. Jag är ingen kvinnomisshandlare. Kvinnomisshandlare slår sina offer inför alla, för de bryr sig inte längre. Ingen har sett sådana tecken hos mig.

I september 2008 häktades han för grov kvinnofridskränkning mot sin sambo. Utredningen kom också att omfatta sexuellt ofredande mot en 19-årig kvinna. I tingsrätten fälldes han på båda åtalspunkterna. Hovrätten upphävde domen för grov kvinnofridskränkning, men fastställde domen för sexuellt ofredande mot den 19-åriga barnvakten. 42-åringen hade krävt att hon skulle posera i underkläder framför kamera samt sälja sex till honom.


Rotad i mansjours-Sverige

– I Sverige är det ganska vanligt med "witch hunts" (häxjakter, red anm) men jag är från Tyskland och tyska feminister har kämpat för att prostitution ska vara okej, så det blev en kulturkrock, säger 42-åringen som menar att "tysk feminism" är likställd med svensk jämställdism.

När han kom ut ur häktet upplevde han att han inte fick hjälp från någon. Vårdnadstvister och ansökningar om besöksförbud har varvats om vartannat och han haft svårt att orka med. Det var därför han startade mansjouren.

– Det blev ett sätt att hjälpa mig själv och andra. Jag är jämställdist och kommer alltid att vara det. Men vi får ingen hjälp av staten.

Genom jouren och Anonymous har 42-åringen spridit flera hätska antifeministiska angrepp. Om bitterheten bottnar i hans personliga domar och vårdnadstvister så har han genom Anonymous tillgång till ett större och internationellt nätverk. Det framgår också tydligt att han är väl rotad i mansjours-Sverige. Jouren länkas från bland annat Uppsala Mansjour och han har deltagit i nätverksträffar med andra mansjourer. En som haft kontakt med honom är Robert, som driver Roslagens mansjour.

– Jag har ganska bra kontakt med honom, han är ju också Anonymous Sweden, säger Robert, som inte vill skylta med sitt fullständiga namn.


Liknande bakgrund

Roslagens mansjour saknar i likhet med 42-åringens mansjour kontaktuppgifter och hemsidan ger ett amatörmässigt intryck. Men även om det är ett hemma-snickrat enmansprojekt försäkrar Robert att det är en seriös verksamhet och jouren länkas, i likhet med 42-åringens hemsida, av bland annat Uppsala Mansjour.

Det är inte den enda likheten. Liksom 42-åringen har Robert förlorat vårdnaden om sina barn. Socialtjänstens utredning som till stor del ligger till grund för domstolens beslut talar om hot och våld från Robert mot barnens mamma. Han är också dömd för hemfridsbrott efter att han klättrat in genom hennes fönster, och hade under en period besöksförbud mot henne.

I dag tycks Robert bära på en enorm bitterhet mot de myndigheter som varit inblandade i vårdnadstvisten, och mot feminister och "statsfeminister" i synnerhet. På nätet är han en flitig kommentator på Pär Ströms och Pelle Billings bloggar, och mansjourens hemsida är fylld av hätska angrepp mot myndigheter, modern till hans barn och feminister. Bland annat retar han sig på att kvinnojourer får bidrag från olika myndigheter.

– Vi har inte fått några statsbidrag som kvinnojourerna har fått, menar Robert men medger också att han inte heller har sökt några.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20120729 - Mattias Irving

Vad bra att belysa Anonymous tveksamma agerande i Sverige. Är dock lite osäker på om de verkligen kan betraktas som "hjältar" i resten av världen? Visst har många bra saker gjorts i Anonymous namn, men allt det hemska kanske kunde ha förtjänat att lyftas fram också? Anonymous är en nätmobb som kan svänga åt många håll. De har trakasserat folk utan egentlig anledning, är i regel definitivt inte feminister (såvitt jag sett är de allra flesta snarare uttalade kvinnohatare), har hetsat folk att begå självmord framför webkameran, etc. Anonymous är i min värld ett av Internets både mest fascinerande och obehagliga fenomen.


20120730 - Jenny Rönngren

Intressant perspektiv. En del av fenomenets obestämbarhet utvecklas i de relaterade artiklarna, som nu också anges i faktarutan:

http://feministisktperspektiv.se/2012/07/26/antifeminism-ny-anonymous-trend/

http://feministisktperspektiv.se/2012/07/27/anonymous-ar-alla-och-ingen/

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: