Detta är återigen ett bevis på det svenska hyckleriet om att vara så toleranta, skriver Feministiskt Perspektivs sportredaktör, Ida Ali, angående det syriska fotbollslaget som nekades inresetillstånd till Sverige.

Applåder för fantastiska Sverige

2012-07-20 | Ida Ali padlock

KRÖNIKA/SPORT

Den svenska ambassaden i Amman nekar ett syriskt pojkfotbollslag som ska spela Gothia Cup inresetillstånd. Varför?
Jo, av rädsla för att de inte ska lämna Sverige på grund av den situation som råder i hemlandet.

Snyggt jobbat Sverige. Oerhört fint av ett land som säger sig värna om demokratin och dessutom skrivit under barnkonventionen. Att inte kan låta ungdomar som lever i krig, komma hit och få spela fotboll.

Ett lag som trots säkerhetsläget i Syrien, riskerat sina liv genom att resa till Jordanien för att söka inresetillstånd på svenska ambassaden i Amman - en resa som slutade i att laget blev beskjutet och en spelare skottskadades.

Men som sagt från svenska ambassaden blev det kalla handen.


Segla på en myt

Det vänder sig i magen på mig. Detta är återigen ett bevis på det svenska hyckleriet om att vara så toleranta.

Alla vet vi vad som försiggår i Syrien. Alla vet vi att barnen används som mänskliga sköldar. Att de tvingats åka på stridsvagnar för att hindra oppositionsstyrkor från att attackera.

Om det mot all förmodan skulle vara så att några, eller samtliga, väljer att gå under jorden och stanna i Sverige, eller söka uppehållstillstånd, så har de väl all anledning att göra det.

Eller?

Och Sverige har en förmåga att tro att alla vill bo i detta land. Att de som väljer att fly från sina familjer och andra nära och kära gör det för att Sverige är så eftersträvansvärt.

Sverige fortsätter i och med detta att segla på myten om det öppna, toleranta landet.


Samma anda

Rädslan för att pojkarna ska stanna i Sverige visar att den svenska ambassaden i Amman har erkänt Syrien som ett farligt land att bo i. Sedan kommer den berömda misstänksamheten.

Misstanken att laget försöker nässla sig in här via en fotbollsturnering. Att ”de andra” hela tiden har en dold agenda. Att de ljuger om sin situation.

Hur många utvisas inte till terror och krig på grund av att Migrationsverket inte tror på deras historia?

Diskussionen om det syriska fotbollslaget går i samma anda. Misstänkliggörande och sedan - konsekvenser. För dessa pojkar är fotboll livet.

På nyheterna i P3, igår, kunde man höra deras förtvivlan när det sista beslutet på överklagan dundrade ut.

Avslag.

”The only thing for us, the only thing we want to do, is playing football. We will go back to our home country. We will not stay in Sweden”, sade en av pojkarna i en intervju.


Hemska tanke

Men, men. Gothia cup slutar denna helg.

Det syriska pojklaget har missat hela turneringen. Ansvariga för cupen hade lovat laget två vänskapsmatcher. Inte ens det fick killarna uppleva.

Så nu väntar en riskfylld hemresa. Om det finns något hem att återvända till vill säga.

Men vilken tur att laget fick avslag på sitt inresetillstånd. För hemska tanke: tänk om dessa spelare valt att stanna i Sverige, lämnat sina nära och kära för att slippa vara mänskliga sköldar eller dö i det blodbad som nu utspelar sig i deras hemland.

Tack Sverige, tack för att myten om det öppna och toleranta Sverige lever vidare.

Hej, vad jag applåderar.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: