Protest utanför det irländska parlamentet i onsdags.

Skifte i irländsk abortdebatt

2012-07-13 | Bella Frank padlock 1

UTRIKES

Folk som reagerat mot en kontroversiell anti-abortkampanj protesterade i onsdags utanför det irländska parlamentet the Dáil i Dublin. Demonstranterna krävde ett ingripanden mot reklamen.

Trots abortförbud på Irland och stora restriktioner kring abort även på andra sidan gränsen i Nordirland höjer antiabortrörelsen tonen för att förekomma eventuella lagändringar i abortlagen under hösten. I sommar har många irländska kvinnor och män reagerat starkt på en reklamkampanj mot abort som gruppen Youth Defence står bakom och i onsdags krävde omkring hundra demonstranter att den irländska myndigheten för översyn av reklam, ASAI, ska ingripa mot kampanjen.

Protesten ägde rum bara några dagar efter att anti-abortgrupper genomförde en festival kallad Rally for Life i Belfast i Nordirland. Festivalen som även hölls förra året, då i Dublin, samlade omkring 3 000 abortmotståndare och cirka 300 förespråkare för, om inte fri abort, så åtminstone en liberalare lagstiftning. I demonstrationen deltog i främsta ledet en del unga flickor, men enligt Andrew Flood, från anarkistiska Worker’s Solidarity Movement som sedan gruppen bildades 1984 har varit aktiva i kampen för fri abort, var de flesta andra i medelåldern, varav många män.


Ändrad image

I demonstrationen deltog också Michael Quinn, ledare för en liten och den enda öppet fascistiska irländska gruppen. När Youth Defence bildades i början av 1990-talet fanns det flera kopplingar mellan högerextrema personer och anti-abortrörelsen. Med tiden har Youth Defence försökt få ett mer respektabelt rykte och människor som Quinn är inte längre lika synliga.

- För tillfället verkar de vilja framställa sig enbart mot abort, till den grad att de till och med har tagit bort gay-fientliga artiklar de tidigare hade publicerat på sin hemsida, säger Andrew Flood till Feministiskt Perspektiv.

Youth Defence är ovilliga att tala om vilka grupper de har kontakt med i andra länder, men ofta kopplas de samman med amerikanska anti-abortgrupper. Tilltalet och anslaget i kampanjer är ofta likt, men gruppen vill ses som genuint irländsk.


Lång väntan på ny lag

De senaste dagarna har ytterligare en påkostad antiabortkampanj sjösatts, denna gång med budskapet till landets parlamentariker att en majoritet av irländarna inte skulle vilja se en liberalisering av lagen. Detta inför att en kommitté i parlamentet under hösten ska lämna ett förslag på hur en ny anti-abortlagstiftning kan se ut. En ny lag har varit på gång i 20 år, sedan det så kallade X-fallet ledde till en folkomröstning i vilken en mycket begränsad aborträtt – om kvinnans liv är i fara – skulle införas.

-Eftersom det även inbegriper om kvinnan har självmordstankar skulle den i övrigt mycket begränsade rätten kunna ge kvinnor som är beredda att säga att de är självmordsbenägna tillgång till abort, men i 20 år har flera regeringar vägrat att införa en sådan lagstiftning. Senast röstade Labourpartiet mot ett försök att införa en sådan lag på initiativ av ett lite oberoende vänsterparti, ULA. Kommittén ska rapportera om lagstiftning i höst men jag har sett så många regeringar undvika att lagstifta i den här frågan, så jag väntar mig verkligen inte mycket av detta, säger Andrew Flood.


Kvinnor bryter tystnaden

Trots det menar Andrew Flood att ett skifte har ägt rum i den irländska abortdebatten. Tidigare var det få eller ingen som talade om kvinnors rätt till fri abort på Irland utan fokuserade på att få till stånd begränsade reformer av lagen.

- Den stora skillnaden är att många i dag är uttalade förespråkare för fri abort och att ett växande antal kvinnor berättar i dag att de har gjort abort.

För eftersom det inte går att få abort på Irland reser kvinnor i stället till England för att genomgå abort där. Det innebär att abort finns som möjligt alternativ, men bara om du har en ekonomi som klarar av rese- och vårdkostnader. Andrew Flood tror att det kostar omkring 15 000 kronor. Det innebär en stor påfrestning för kvinnor med låg inkomst, eller arbetslösa kvinnor. Likaså är det svårt för papperslösa kvinnor att genomgå abort då det är svårt för dem att resa över gränser.

- För kvinnor som är socialt isolerade och som inte har möjlighet till lån eller kredit kan denna kostnad göra abort omöjligt.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20120713 - Birgit Linderoth

ttp://www.womenonweb.org/ Här är också en sida där kvinnor och män beskriver sina aborter. Många är ju väldigt ensamma i sin abortsituation, och det är viktigt att kunna dela andras upplevelser och veta att man inte är ensam. http://www.womenonwaves.org/ Det finns de som arbetar hårt för att hjälpa kvinnor med abort, Women on Waves är några. Vi måste förutom att kämpa för att legal abort blir en möjlighet för alla kvinnor i världen även se till att behålla vår aborträtt i Sverige. Jag vill också tipsa om www.muvs.org ett abort och preventivmedels museum skapat av Dr Christian Fiala från Wien.En läkare som arbetar hårt för att alla kvinnor ska få möjlighet till säkra aborter, tillsammans med prof Kristina Gemzell Danielsson, Stockholm.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: