Tsunamin var ju egentligen första gången vi såg hur väl monarkin fungerade, säger Elsisabeth Tarras Wahlberg.

#Almedalen: Tarras Wahlberg tycker att kungahuset är jämlikt

2012-07-06 | Ida Ali padlock

INRIKES

Med kvinnlig tronföljd och avsteg från blodslinjen måste kungahuset anses jämlikt. Elisabeth Tarras Wahlberg pratar feminism med Feministiskt Perspektiv i Almedalen. Hon är glad att ätten Bernadotte lever vidare.

Den svenska kungafamiljen har ibland anklagats för att upprätthålla patriarkala strukturer. Vill du kommentera det utifrån ett feministiskt perspektiv?

– Nä, jag kan inte det. Men nu har vi har kvinnlig tronföljd. Tronföljaren, kronprinsessan, har gift sig med en man som inte är av kunglig börd och ändå, ätten Bernadotte lever vidare. Det är jämlikt.

Hur menar du?

– Man gör inte skillnad på man eller kvinna där. Varken när det gäller tronföljare eller när det gäller vilken blodslinje som lever vidare.

I fall Kronprinsessan hade fått en pojke i stället. Hade det blivit mer uppskattat inom familjen Bernadotte?

– Nej.

Men är det inte lite gammalmodigt att ha en kungafamilj ändå?

– Det kanske är gammalmodigt. Vi har haft monarki i tusen år. Men det har fungerat i tusen år. Jag tycker inte frågan är att man ska välja bort det bara för att det är gammalmodigt. Har man något som fungerar, varför inte behålla det behålla det i hundra eller tvåhundra år till?

Så den står inte och stampar?

– Jag tycker att man har hela tiden också anpassat tronföljd och monarki efter tidens gång. Jag kan inte tycka att allting måste förnyas hela tiden från dag till dag. Ibland är det bra att ha någonting som i just fallet monarki, där man har en ickepolitisk högsta representant för landet i kristider som vi tack och lov har varit ganska förskonade ifrån representerar landet oberoende av vilken politisk färg som du är som medborgare. Vi har ju inte behövt använda den fallskärmen. Tsunamin var ju egentligen första gången vi såg hur väl monarkin fungerade.

Hur menar du?

– När det politiska systemet inte riktigt höll måttet. Då hade vi en opolitisk institution som stod för landet utåt och inåt.

En sista fråga innan du ska få gå vidare, är du feminist?

– Alltså jag har väldigt svårt för begreppet feminism. Det finns så väldigt många tolkningar av det. Jag tror på individen. Oberoende av om du är man eller kvinna så är det individens kompetens, individens kraft, energi och kunskaper som gäller.

Anser du att det finns en patriarkal struktur i det svenska samhället?

– Ja, det lever kvar på många ställen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: