Trots att man har gott om tid att prata här så har man inte tid att nämna allt, säger Åsa Romson till Feministiskt Perspektiv efter sitt tal i Almedalen.

#Almedalen: Åsa Romson kan tänka sig prata feminism och jämställdhet

2012-07-03 | Ida Ali padlock

INRIKES

Igår var det Miljöpartiets dag på Almedalsveckan och Åsa Romsons tur att tala. Inte en enda gång nämnde hon ordet jämställdhet eller feminism. Efter talet passade Feministiskt Perspektiv på att ställa några frågor.

Lyssna på hela Åsa Romsons tal i Almedalen

Är miljöpartiet ett feministiskt parti?

– Ja.

Hur kommer det då sig att du inte en enda gång nämnde ordet jämställdhet?

– Trots att man har gott om tid att prata här så har man inte tid att nämna allt. Jag tog upp det i partiledardebatten för två och en halv vecka sedan så det tycker jag är väldigt viktigt. Nu tog jag upp ett mer allmänt perspektiv kring rasism och lika rättigheter. För oss gå det hand i hand. Men det är sant, det fanns flera perspektiv som hade behövts nämnas. Jag tog ju upp våldet i Syrien och vapen exporten. Jag tog upp demokrati och mänskliga rättigheter i ett bredare perspektiv.

Lönegapet mellan män och kvinnor står fortfarande och stampar. Vad tänker Miljöpartiet göra åt det – nu?

– Vi tycker att det är dags att ta i med hårdhandskarna när det gäller lönediskriminering. Det är det som upprätthåller den här klyftan som legitimerar en strukturell diskriminering av kvinnor i Sverige. Då behöver vi ha, både en kanske tuffare lagstiftning. Men vi kan ju gå före i den offentliga sektorn och verkligen säkerställa att lönepotterna fördelas så att det blir lika lön för lika arbete.

Nästa gång du talar. Kommer du då att prata jämställdhet och feminism?

– Det kan mycket väl vara ett tema jag tar upp det i olika tal. Som partiledare har man ju ett antal tal på ett år och jag tog upp det i mitt förra tal och jag kommer säkert att ta upp det under kommande tal.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: