Frida Eldebrink gjorde en stormatch och sköt i 21 poäng, i segermatchen mot Tyskland.

Är det dags för ett internationellt mästerskap?

2012-06-30 | Alva Nilsson padlock

SPORT

Just nu kvalar de svenska dambasketlandslaget till EM 2013. Här om veckan slog de Spanien i en EM-kvalmatch i Södertälje. Spanien ligger femma på världsrankingen. Sverige har inte varit i ett internationellt mästerskap på 25 år och är därför orankade.
Är det inte dags snart?

Fakta:

Sverige - Tyskland 68-58
(10–18, 23–16, 21–10, 14–14)

Poäng, Sverige: Frida Eldebrink 21, Louice Halvarsson 13, Kadidja Andersson 10, Anna Barthold 7, Stefanie Yderström 6, Elin Eldebrink 5, Frida Aili 4, Danielle Hamilton-Carter 2.

Tyskland: Anne Breitreiner 19, Romy Bär 14, Katharina Fikiel 8, Sarah Austmann 4, Charmaine Callahan 4, Dorothea Richter 3, Pia Mankertz 3, Svenja Greunke 3.

Den svenska vinsten mot Spanien har gett eko i basketsverige. I onsdags följde Sverige upp vinsten mot Spanien med en vinst mot Tyskland.

Idag spelar de ytterligare en kvalmatch. Rumänien står för motståndet.

Feministiskt Perspektiv ringde upp Anna Blomqvist, före detta basketspelare och nu sportjournalist hos SVT Sport för att checka hur svensk dambasket mår och hur chanserna att nå EM ser ut.

Internationellt sett är basket den sport som har flest antal utövande kvinnor. Spelarna i den amerikanska proffsligan är superstjärnor i landet på andra sidan Atlanten.

Men i Sverige är det inte ofta dambasketen får stora rubriker.

Kanske för att landslaget inte har några stora framgångar i bagaget? Men för lite mer än en vecka sedan lyckades landslaget, anförda av stjärnorna Frida och Elin Eldebrink samt Louice Halvarsson, vinna över världslaget Spanien.


Ser tufft ut

Anna Blomqvist, som spelat fyra säsonger för Järfälla i högsta divisionen, berättar om segern mot Spanien.

- Det är en av de främsta segrar detta lag tagit. Kanske den bästa match de gjort. Spanien är ett världslag och jag rankar den här segern väldigt högt, säger Blomqvist till Feministiskt Perspektiv.

Just nu kvalar det svenska landslaget till EM i Frankrike 2013. Gruppen de spelar i ser tuff ut.

Förutom Spanien möter de även Tyskland och Rumänien som också de får ses som länder som är bättre än Sverige – i alla fall på pappret.

Laget inledde kvalet med en förlust mot Rumäninen. Men sedan dess har de tre raka segrar. På lördag väntar ett returmöte mot Rumänien.

Denna gång på svensk mark, i basketstaden Södertälje. Sveriges tre viktigaste spelare är systrarna Eldebrink och Louice Halvarsson. Alla dem har fått sin basketfostran i Södertälje, alla har haft Täljehallen som sin hemmaborg under många år.


Skördat framgångar

Efter att Sverige lyckats rubba Spanien tror Blomqvist på ytterligare en seger i morgondagens möte mot Rumänien.

- Känslan är att vad som helst kan hända. De har vunnit två superviktiga matcher nu. Mot Tyskland låg de under men lyckades resa sig och vända det till seger. Det ger självförtroende. Jag har en positiv känsla, säger hon.

Men det blir ändå tufft för Sverige att nå EM i Frankrike. Det ska mycket till för att de ska lyckas behålla andraplatsen i gruppen och på så vis knipa en plats i EM.

Sverige har inte varit med i ett internationellt mästerskap sedan 1987.

Men de spelare som nu finns i landslaget har skördat framgångar på ungdomsnivå.

2007 gick laget till VM-final i U19 VM. Och det är stommen från det laget som utgör grunden i landslaget som just nu jagar en EM-plats.

Men trots att Sverige överträffat alla förväntningar hittills under kvalet finns det, tro det eller ej, mer att ta av.

Farhiya Abdi, Sveriges enda spelare i den amerikanska proffsligan, går skadad och har inte varit med under segrarna mot Spanien och Tyskland.

Så kanske, kanske kan detta landslag göra det inget svensk damlandslag i basket lyckats med på 25 år – att ta sig till ett internationellt mästerskap.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: