Nytt bakslag för aborträtten i USA

2012-06-08 | FemPers padlock

UTRIKES

Louisiana blir den tionde staten i USA att utmana 24-veckorsgränsen för abort som etablerades genom den banbrytande domen i fallet Roe vs Wade. Det enda som saknas nu är underskrift av konservative guvernören Bobby Jindal.

I fredags röstade de folkvalda nästan enhälligt för ett nära totalförbud mot abort från 20 veckor. Inga undantag görs för våldtäkts- eller incestfall. Dock har Louisianas läkarkår lyckats få igenom ett undantag för livräddande aborter.

Liknande delstatslagar infördes först i Nebraska 2010, sedan även i Alabama, Idaho, Indiana, Kansas, North Carolina, Oklahoma, Arizona och Georgia.

Begränsningen av aborträtten bygger på den enligt MS Magazine vetenskapligt tveksamma idén att ett foster känner smärta i vecka 20. Läkare varnar dessutom för att flera dödliga, ärftliga sjukdomar inte kan upptäckas förrän senare i graviditeten.

Louisianas folkvalda har också röstat för förslaget att en kvinna måste genomgå ultraljud 24 timmar före en abort och att läkare måste erbjuda att spela upp fostrets hjärtljud för kvinnan som ett sätt att avskräcka henne från att genomgå aborter.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: