Turkiska feminister protesterar mot förslag om nya abortlagar. "Min kropp, mitt val".

Aborträtten hotad i Turkiet

2012-06-06 | Sholeh Irani , Jenny Rönngren padlock

UTRIKES

Ett oväntat uttalande om abort från Turkiets premiärminister Tayyip Erdogan i veckan väckte omedelbar kritik både från den politiska oppositionen samt kvinnogrupperna i landet. Han jämförde bland annat abort med mord. Fri abort till och med vecka 10 infördes 1983 i Turkiet.

Premiärministers Tayyip Erdogan överraskande uttalande mot abort nådde media medan hans styrande parti AKP, bearbetar ett förslag till lagändring med syfte att begränsa kvinnors rätt till abort efter 4:e veckan. Kvinnorörelsen ser detta som början på kriminaliseringen av abort i Turkiet och mobiliserar för att stoppa en eventuell lagändring.

Premiärminister Erdogan har även hyllat "trebarns-politiken" och uppmanat befolkningen att bibehålla ett högt barnafödande som bidrag till att stärka landet ekonomiskt och socialt.

Åsa Eldén forskare vid Svenska Forskningsinstitutet i Istanbul förklarar bakgrunden till den plötslig landsomfattande debatten i Turkiet.

– Frågan om abort har i princip varit en icke-fråga sedan abort blev lagligt 1983, och kom nu upp som en blixt från klar himmel med Erdogans uttalande. AKPs politik har den senare tiden gått i alltmer konservativ riktning när det gäller kvinnors rättigheter.

Denna inriktning mobiliserar landets kvinnorättsaktivister som menar att staten använder kvinnors kroppar för sina politiska avsikter. Reaktionerna på Erdogans uttalande och det förslag som är på väg till parlamentet, har väckt starka reaktioner i Turkiet. Feminister var den första gruppen som protesterade utanför regeringskansliet. Sedan dess har flera tusen män och kvinnor deltagit i olika protestaktioner och fler demonstrationer planeras under de kommande dagarna. Hittills har närmast 45000 människor skrivit under ett protestbrev: Say no to abortion ban.

Åsa Eldén säger till Feministiskt Perspektiv att det inte bara handlar om reaktioner från oppositionen och kvinnogrupper.

– Läkarorganisationer varnar också för att dödligheten bland kvinnor kommer att öka om AKPs förslag går igenom. Kvinnorörelsen mobiliserar nu, nationellt men också internationellt. Under morgondagen kommer det att vara demonstrationer på flera orter i landet.

Kvinnorättsaktivister i Turkiet vill se kraftiga fördömanden från omvärlden och förväntar sig solidaritet från kvinnoorganisationer i Europa.

– Lagförslag kan klubbas igenom mycket snabbt i Turkiet, bekräftar forskaren Åsa Eldén.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: