Caroline Eriksson drar nytta av att motspelare kan underskatta henne.

Bordshockeymästaren

2012-05-25 | Olle Eriksson padlock

SPORT

Caroline Eriksson har bara spelat bordshockey i drygt två år och är redan bäst i Sverige bland damerna. Hon har just vunnit SM-guld. Nästa stora tävling bär iväg till Riga där EM går av stapeln.

Fakta Caroline Eriksson:

Ålder: 23 år
Bor: Delsbo i Hälsingland
Yrke: Personlig assistent
Intressen: Sport, umgås med vänner och familj, fotografera
Hemsida: Bordshockeycarro.se

Fakta om Bordshockey

Det stora genomslaget för bordshockeyn i Sverige skedde julen 1958 då Stiga lanserade Tumba-spelet som blev en stor succé och såldes i 230 000 exemplar.

Idag säljer STIGA cirka 135 000 spel per år, varav 35 000 säljs i Sverige och 40 000 i Ryssland.

Världsmästare på herrsidan är 18-årige Oleg Dmitrichenko från Ryssland. Världens bästa damspelare är 19-årige Maria Yalbacheva från Ryssland.

Svenska spelare var länge dominerande vid de stora internationella tävlingarna men på senare år är det spelare från framförallt Ryssland, Lettland och Finland som gör bäst resultat och utvecklar sporten.

Under förra helgen vann Caroline Eriksson sitt andra raka SM-guld i damklassen, och hon gjorde det på ett synnerligen imponerade sätt genom att vinna samtliga 16 matcher.

– Det känns fantastiskt kul med guldet, jag är en vinnarskalle och nu kan jag faktiskt vara nöjd, säger Eriksson vars säsong ännu inte är över.

I början av juni reser hon nämligen tillsammans med sina landslagskamrater till Riga i Lettland för att spela EM.

Som barn började hon spela bordshockey hemma i Delsbo tillsammans med sin pappa och ett par kompisar. Men det var först när hon som 20-åring under en period bodde i Stockholm som hon började satsa på allvar.

– Jag hängde med en kompis på en turnering inne i stan. Mina händer skakade av nervositet, jag förlorade nästan alla matcher men det var jäkligt kul så efter det var jag fast.


Få kvinnor spelar bordshockey

Caroline gick med i en klubb och började träna varje dag, mestadels på egen hand, nötande olika anfallskombinationer och finter med centerspelaren. Hon utvecklades snabbt och bara två månader efter tävlingsdebuten spelade Eriksson EM som då arrangerades i Sverige.

Där mötte hon de bästa damlirarna i Europa och var bara ett mål från att gå till kvartsfinal. Året därpå vann hon SM-guld i rookie (för de män och kvinnor som spelar SM för första gången)- och damklassen och kom åtta på VM för damer.

Caroline Eriksson berättar att det är inte så många kvinnor som spelar bordshockey i Sverige och att det finns en del fördomar bland männen att tjejer inte är lika bra.

– Men för mig har det varit en fördel när folk underskattat en inför match, då har jag haft allt att vinna, säger Eriksson som numera är ”Carro” med hela bordshockeyvärlden och inte lika ofta bemöts med samma underskattning.

– När man möts av den där attityden att ”en tjej, henne ska man ju vinna mot” så är det extra kul att spöa honom.

Hon menar att killar generellt sätt tycker det är jobbigt att förlora mot tjejer och kanske därför även viker ned sig lättare.

Under uppväxten spelade hon ofta, som ensam tjej, bordtennis och fotboll med killkompisarna och hon tycker därför inte att det är något speciellt att vara kvinna i en manligt dominerad miljö.


Tålmodig och envis

Förutom sommarens EM-slutspel i Riga har hon blivit inbjuden till Borlänge för att uppvisningsspela under en turnering.

Under det gångna året har hon fått ett flertal inbjudningar till att uppvisningspela mot betalning och hon satsar på att få ännu fler ”gig” till nästa säsong. Under våren har hon lagt upp en egen hemsida med bilder, tävlingsresultat och information om att det går att boka henne för uppvisningsspel.

– Jag hoppas kunna dra in mer pengar framöver, säger hon och nämner armbryterskan Heidi Andersson som försörjer sig på sitt stora intresse.

För att lyckas i bordshockeyn måste man vara tålmodig och envis. Det är många timmars nötande som ligger bakom en vinnare.

”Carro” berättar att det är viktigt att försöka variera sitt spel, både i tempo och olika kombinationer, det gäller att inte bli läst av motståndaren och samtidigt försöka klura ut vad den andre försöker göra.

Men det är inte bara segrarna som räknas. Minst lika viktigt är den sociala biten, att resa runt i Sverige och utomlands och lära känna nya människor.

–Jag har fått en massa nya kompisar genom bordshockeyn och visst händer det att jag tröttnar på att spela men då kan jag ändå inte hålla mig från att åka iväg på turneringar och träffa folk. Det är svårt att sluta när man väl har börjat, skrattar ”Carro”.


Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: