På upptaktsträffen inför årets damallsvenska utsågs Tyresö till solklara favoriter, skriver Feministiskt Perspektivs Alva Nilsson.

Alva Nilsson tippar årets damallsvenska

2012-04-08 | Alva Nilsson padlock

SPORT

I morgon är det dags. Den hetaste damallsvenskan på mycket länge kickas igång. Feministiskt Perspektivs Alva Nilsson tippar utgången.

Fakta

Kommande matcher:
2012-04-09
AIK FF - Piteå IF 15:00
Umeå IK FF - Vittsjö GIK 15:00
Tyresö FF - KIF Örebro DFF 15:00
Kristianstads DFF - Linköpings FC 16:00
Jitex BK - LdB FC Malmö 17:00

2012-04-10
Kopparbergs/Göteborg FC - Djurgården 18:45

2012-04-14
KIF Örebro DFF - Umeå IK FF 16:00

2012-04-15
Djurgården - Jitex BK 15:00

Måndagens höjdpunkt blir den tv-sända matchen mellan favorittippade Tyresö och det tippade mittenlaget KIF Örebro. De kommer att drabba samman på Tyresövallen.

Enligt Tyresö kommer publiksiffran landa på en bit över 3 000 och många är där för att se Marta Vieira da Silva.

På den årliga upptaktsträffen i tisdags snackades damallsvenskan igång. I Göteborg samlades spelare, ledare, förbundsfolk och journalister för att säga sitt om damallsvenskan 2012.

Anna Brolin, TV 4, och Elin Ekblom-Bak, tidigare spelare i bland annat Djurgården, AIK och senast Tyresö, var konferencierer på scen.


Tuffa frågor uteblev

De tog i tur och ordning upp lagen på podiet för att snacka lite om säsongen som står för dörren. Brolin må vara ett riktigt proffs och Ekblom-Bak må ha spelat boll i damallsvenskan i många år men de duckade för de tuffa frågorna.

Istället kändes det, uppenbarligen, roligare att skämta om att Tyresö hade råd att värva storspelare när Ekblom-Bak lämnat klubben.

Ekblom-Bak har stora kunskaper om damallsvenskan men passade när den stora sågen kunde plockats fram och valde istället att dalta lite med alla lag.

Och visst borde värdarna ha frågat Piteå hur de tänkte när de planerade att höja biljettpriset till 150 kronor. Kanske frågat LdB FC Malmö hur det egentligen står till med ekonomin och hört med AIK hur det kan tro att deras trupp duger för damallsvenskan 2012.

Men som sagt, de tuffa frågorna uteblev och det var egentligen bara vid två tillfällen som åhörarna lyssnade spänt. Det var när Kristianstads tränare Elisabet Gunnarsdottir nämnde att laget vill ha guld i år och när Marta stegade upp på scen.

Den sistnämnda ägde hela upptaktsträffen och när hon, Johanna Frisk och Caroline Seger stod på scen tillsammans med tränaren Stefan Fredriksson fick lagkaptenen Frisk knappt låna micken.

Istället stod Seger och Marta för showen. Seger berättade hur hela laget haft en tung försäsong och när Marta sedan gled in på ett bananskal och presterade allra bäst i jojotestet funtade den svenska landslagsspelaren på att hoppa nästa års försäsong.

När tränaren Stefan Fredriksson antydde (med en skämtsam ton) att det inte är han som styr över spelarna utan de som basar över honom, stod Marta brett och nickade.


Inte bitter

Och visst var det Martas Tyresö som utsågs till solklara favoriter i årets damallsvenska. 61 procent av ”experterna” tror att SM-guldet kommer att hamna i Tyresö och nio av tolv damallsvenska tränare lägger också pressen på Tyresö.

Torbjörn Nilsson, tränare i Kopparbergs/Göteborg klargjorde att han är trött på andraplatser och var en av få tränare som öppet vågade säga att han tror att hans eget lag höjer kronprinsessan Victorias pokal mot skyn efter säsongen sista match.

Stina Segerström, back i Göteborg och landslaget, höll med sin tränare:

– Om inte vi tror på oss, vem ska då göra det? Jag tror på oss, jag tror på det här laget, sade hon till Feministiskt Perspektiv.

Men hon är inte bitter över att väldigt få tror på hennes lag, hon ser det snarare som en fördel.

– Det är inte så att jag bryr mig för att vi inte är tippade i toppen. Man ser redan på tyresöspelarna att de är trötta på att höra det. Det blir nästan så att de får snacka ner sig själva. Det känns ju mer boostat att snacka upp sig själva än att stå där och prata ”ja, men vi måste ju ändå få ihop det och att..” säger Segerström.


Tyresö vinner

Anmärkningsvärt var också att väldigt få tror att LdB FC Malmö, mästare både 2010 och 2011, tar sin tredje raka titel. Inte heller Umeå väntas kunna störa Tyresö vars främsta utmanare istället tippas bli Linköpings FC.

Linköping, som vann damallsvenskan 2009, har efter ett mellanår värvat spelare som skyttedrottningen Manon Melis och landslagets kapten Nilla Fischer.

I botten tros nykomlingarna AIK och Vittsjö få en tuff tillvara i jakten på nytt kontrakt. De flesta tror att de två får lämna damallsvenskan även om Djurgården och Piteå också finns med i bottensnacket.

Djurgården passade, under upptaktsträffen på att offentliggöra att de värvat (den petade) landslagsanfallaren Jessica Landström.

Undertecknad tror att det blir direkt avgörande för lagets vara eller icke vara i damallsvenskan.

Och ja, undertecknad sällar sig till dem som tror att Tyresö vinner damallsvenskan 2012. Marta, Seger och Dalhkvist – det går helt enkelt inte att misslyckas med sådana spelare.

Alva tippar damallsvenskan 2012

1. Tyresö FF
2. Linköpings FC
3. LdB FC Malmö
4. Kopparbergs/Göteborg
5. Kristianstad DFF
6. Umeå IK
7. Jitex BK
8. Örebro
9. Piteå
10. Djurgården
11. Vittsjö
12. AIK

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: