Detalj från framsidan av Dottergalagon som de prisade kollektivet redigerade.

#8mars: Ung Vänsters feministpris till Dotterbolaget

2012-03-08 | FemPers padlock

INRIKES

”Dotterbolaget är ett bra exempel på vikten av kvinnliga forum och på att tillsammans kan tjejer nå hur långt som helst.” Så lyder motiveringen för Ung Vänsters feministpris som i år går till serieskapargruppen Dotterbolaget.

Ung Vänsters feministpris

I samband med Internationella kvinnodagen delar Ung Vänster årligen ut ett feministpris. Priset syftar till att uppmärksamma en person, organisation eller händelse som under året påverkat debatten eller drivit fram konkreta förändringar i arbetet för ett jämställt samhälle.

Tidigare pristagare:

  • Fotbollslandslaget (2004)
  • Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (2005)
  • Sveriges ungdomsmottagningar (2006)
  • Umeåuppropet (2007)
  • okejsex.nu (2008)
  • Vårdförbundet (2009) och riksorganisationen Popkollo (2010)
  • Prata om det (2011)

I dag delades Ung Vänsters feministpris 2011 ut till serieskapargruppen Dotterbolaget. Dotterbolaget är en feministisk serieskapargrupp som praktiserar systerskap för att nå ut i en manligt dominerad bransch.

Ung Vänsters förbundsordförande Stefan Lindborg är imponerad av initiativet, och menar att Dotterbolagets verksamhet är ett tydligt exempel på hur tjejer som går samman kan ta mer plats.

– De senaste åren har antalet kvinnliga serieskapare ökat enormt och Dotterbolaget är självklart en del av det. De visar med sin verksamhet att tjejer inte ska behöva konkurrera om så kallade ”kvinnoplatser”, utan att tjejer som grupp kan få mer inflytande och större plats genom att gå samman. Dotterbolagets verksamhet är inspirerande för feminister inom alla områden, säger Stefan Lindborg i ett pressmeddelande.

Motiveringen lyder:

Att sakna humor är något som kvinnor ofta blir anklagade för och att få vara rolig är något som är män förbehållna. På senare tid har man dock pratat om en ny generation kvinnliga serietecknare som tar plats och syns. Flera av dessa serietecknare är med i nätverket Dotterbolaget - en feministisk serieskapargrupp som både utmanar den manliga dominansen och den manliga konkurrensen i branschen. Dotterbolaget satsar istället på kvinnligt systerskap och har skapat ett eget nätverk där tjejer kan samarbeta, stötta varandra och hjälpas åt. Dotterbolaget är ett bra exempel på vikten av kvinnliga forum och på att tillsammans kan tjejer nå hur långt som helst. Ung Vänsters feministpris går i år till serieskapargruppen Dotterbolaget.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: