Journalisten Johanna Koljonen får Roks pris Årets kvinnliga gärning för #prata om det.

#8mars: Koljonen får Rokspris för #prata om det

2012-03-07 | FemPers padlock

INRIKES

Journalisten Johanna Koljonen får Roks pris Årets Kvinnogärning. Hon får priset för att hon på ”ett modernt, innovativt och modigt sätt har satt fingret på något som samhället tidigare dragit sig för att tala högt om: sexuella övergrepp i vardagen.”

Tidigare pristagare:

 • Maria Sveland - 2010
 • Eva-Britt Svensson - 2009
 • Jenny Westerstrand - 2008
 • Monica Dahlström-Lannes 2007
 • Madeleine Leijonhufvud - 2006
 • Nahid Persson - 2005
 • Maria Eriksson - 2004
 • Margareta Winberg - 2003
 • Marianne Eriksson - 2002
 • Slagen Dam: Eva Lundgren, Gun Heimer, Jenny Westerstrand, Anne Marie Kalliokoski - 2001
 • Alexa Wolff - 2001
 • Anita Gradin - 1999.

Årets kvinnogärning 2011 tilldelas journalisten, kritikern och författaren Johanna Koljonen. Pristagaren, som traditionsenligt tillkännages på Internationella kvinnodagen utses av Roks kvinno- och tjejjourer. Årets kvinnogärning ska tilldelas "någon som genom en anmärkningsvärd och signifikant gärning har bidragit till att synliggöra och påverka den verklighet som mäns våld mot kvinnor utgör".

Motiveringen lyder: "För att hon på ett modernt, innovativt och modigt sätt har satt fingret på något som samhället tidigare dragit sig för att tala högt om: sexuella övergrepp i vardagen. Johanna Koljonen har genom nätrörelsen #prataomdet skapat ett nytt språk för sex utan skam. Genom att fokus satts på gråzoner har debatten om sexuell integritet tagit ett rejält och nödvändigt kliv framåt, något som får direkt betydelse för många av de tjejer och kvinnor som söker sig till våra jourer. För oss i tjej- och kvinnojoursrörelsen har Johanna Koljonen blivit en viktig förkämpe i kampen för att fortsätta göra det privata politiskt. Inte minst genom att problematisera maskulinitets- och feminititesnormer".

Koljonen förvånad

- Det känns enormt stort och ganska förvånande. Jag tänkte nog inte på frågan som en kvinnofråga utan mer som en människofråga. Men under #prataomdet-samtalets gång insåg jag också att mycket av det dåliga eller farliga sexet har orsaker som har med kulturella förväntningar på könsrollerna att göra.

- Det känns också som en enorm bekräftelse eftersom en del av kritiken från dem som inte kände sig berörda, var att samtalet på något sätt var koketterande och helt utan koppling till dem som faktiskt är utsatta. Om tjej- och kvinnojourerna tycker det var viktigt, då VAR det viktigt!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: