Ordkrig om könsstympning i Tunisien

2012-02-17 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

En kontroversiell egyptisk fundamentalist är på turné i Tunisien på inbjudan av en rad likasinnade ultrareligiösa föreningar och koranskolor. Wajdi Ghoneims reaktionära uttalanden har upprört inte bara de sekulära utan även medlemmar från islamiska partiet Ennahda som har egen majoritet i parlamentet. Extremisten Ghoneim åker runt i Tunsien, använder offentliga platser som sportstadium och predikar för strängt religiösa lagar, hetsar mot sekulära och liberaler. Hans uttalanden är bisarra och extrema. Bland annat säger han att ”även om könstympning inte är obligatorisk enligt islam är det ett ingrepp som får stöd enligt islamisk vetenskap och borde ses som en form av kosmetisk kirurgi”.

Detta uttalande har lett till att Tunisiens hälsominister har gått ut och varnat för könstympning och uppmanat läkare att vägra utföra sådana kirurgier.

Nu har flera tunisiska advokater, kvinnorättsaktivister och politiker utmanat Ghoneim till tv-debatt, någonting som han har godtagit medan han visat sitt enorma förakt för ”sekulära och liberaler” som tror sig kan stoppa honom.

Advokaten och människorättsaktivisten Bochra Bel Haj Hamida, har sagt till medier att hon tillsammans med sina kollegor förbereder åtal mot Ghoneim på grund av att han sprider hat i det tunisiska samhället och att han utnyttjar det offentliga rummet för sina hotfulla predikningar.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: