Frågan om sprit, makt och kön måste upp på dagordningen, skriver Gudrun Schyman.

”Dags att folkhälsans förespråkare nyktrar till”

2012-02-03 | Gudrun Schyman padlock

OPINION

– Problemet är att vårdkedjan kring alkoholen har formulerats och formats av män och för män. Bemötande, behandling och tillfrisknande präglas av mäns erfarenheter och behov. I alla led saknas i dag ett genusperspektiv.
Det skriver Gudrun Schyman med anledning av aktuella uppgifter från Socialstyrelsen om att missbruket av alkohol ökar bland äldre kvinnor.

Gudrun Schyman gruppledare för Feministiskt initiativs riksdagsgrupp, styrelseledamot i Feministiskt initiativ och kommunpolitiker för F! i Simrishamns kommun

Andelen äldre personer som dricker mycket alkohol och riskerar att utveckla ett beroende ökar. Det gäller främst kvinnor. Det är en av slutsatserna i Socialstyrelsens årliga lägesrapport inom vård och omsorg.

I dag ser vi att vissa grupper ökar sitt drickande mer än andra. Kvinnor, framför allt unga och vi över femtio dricker mer än tidigare. Ska vi tolka det som ett utslag av ökad jämställdhet? Jag tror tvärt om.

Det finns ett tydligt samband mellan alkohol och de strukturer som underordnar kvinnor i samhället. Allt fler unga tjejer och killar som befinner sig i en intensiv identitetsskapande process dricker sig fulla för att testa sina könsroller och bli socialt accepterade i dem.

Den mansroll som unga killar lär sig innefattar alltför ofta en våldsdyrkan. Unga tjejer tvingas förhålla sig till denna machobild och en nutida uppfattning om jämställdhet innebär att tjejer ska visa att de kan vara på samma sätt som killar (mer sällan tvärtom), också när det gäller spriten.

Alkoholen förstärker den traditionella mansrollen (ta en sup och var som en karl!) och fördöms samtidigt i den traditionella kvinnorollen. Historisk har kvinnor varit nyktra, med ansvaret att ta hand om den berusade mannen och skydda barnen. Fortfarande försvaras och förlåts mäns alkoholbruk medan kvinnors (miss)bruk fördöms.

Tidigare har rapporter visat ett ökande alkoholbruk hos dubbelarbetande kvinnor över 55 år. Att arbeta heltid och samtidigt ha huvudansvaret för hem och familj är en vanlig situation för många kvinnor vilket bidrar till ökad stress. Alkoholen erbjuder snabb avkoppling och med bag-in-boxen som en självklar del av köksinredningen blir allt så mycket enklare.

När samma kvinnor som i decennier matats med alkoholindustrins välplacerade produktreklam och läst i var och varannan veckotidning att några glas vin om dagen håller sjukdomarna borta och att vi är ”värda” den avkoppling som alkoholen kan ge, nu börjar komma upp i pensionsåldern så sitter vanorna i. Åldern stiger och konsumtionen stiger. Så fungerar alkoholen. Kroppen vill ha mer.

Problemet är att vårdkedjan kring alkoholen har formulerats och formats av män och för män. Bemötande, behandling och tillfrisknande präglas av mäns erfarenheter och behov. I alla led saknas i dag ett genusperspektiv.

Spriten har framgångsrika förespråkare för näringen. Jag tycker att det är dags för folkhälsans förespråkare att nyktra till och höja rösten. Frågan om sprit, makt och kön måste upp på dagordningen!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: