Vinstdriven välfärd ifrågasätts efter vanvård och skatteflykt

2011-11-18 | FemPers padlock

EKONOMI

Läs också: En värdig äldreomsorg – avgörande samhällsfråga

Privata aktörer inom äldreomsorgen har på sistone kritiserats hårt för vanvård, skatteflykt och bonusar. Främst gäller kritiken två av de största privata aktörerna i Sverige – Carema och Attendo – som båda ägs av riskkapitalbolag. Många ifrågasätter om vård alls ska drivas av privata företag.

En av dem är Lena Sommestad, S-kvinnors ordförande, som för en tid skrev på sin blogg: "Jag hoppas att vi inom socialdemokraterna ska kunna enas om två viktiga slutatser: 1) Driftsform spelar roll. 2) Det är möjligt att ändra i de regelverk, som tillåter vinstdrivande bolag inom vård, omsorg och skola."

Med anledning av den hårda kritiken gav regeringen Socialstyrelsen i uppdrag att utreda om kvaliteten och risken för allvarliga misstag skiljer sig åt i privat och kommunal äldreomsorg och Skatteverket fick i uppgift att granska den "aggressiva skatteplanering" som förekommer bland privata aktörer inom vård, skola och omsorg. Finansminister Anders Borg utlovade även en "stopplag" för att hindra att vårdföretag placerar vinster i skatteparadis. Justitieminister Beatrice Ask (M), slutligen, lovade att tillsätta en utredning om stärkt meddelarskydd för privatanställda i skattefinansierad välfärd innan nästa sommar.

Flera har dock påpekat att regeringen redan 2008 varnades för brister i kontroll och insyn i privat äldrevård. Riksrevisionen varnade i en rapport för att missförhållanden i privat äldreomsorg skulle bli svåra att upptäcka, bland annat på grund av att privat anställda saknar meddelarskydd.

Att regeringen tidigare har fått varningssignaler kommenterade även Kommunals ordförande Anneli Nordström. Hon skriver på kommunal.se att hon vid ett möte med Maria Larsson (KD) för ett år sedan uppmärksammade äldreministern på att äldreomsorgen är underbemannad och inte längre kan leverera omsorg av bra kvalitet. Men det var inget som Maria Larsson var beredd att ta till sig vid den tidpunkten, enligt Anneli Nordström.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: