Nio av tio arbetslösa är underförsäkrade

2011-11-18 | FemPers padlock

EKONOMI

I dag får endast en av tio ut 80 procent av lönen när de blir arbetslösa. För tio år sedan var motsvarande siffra nästan åtta av tio. Det visar en mätning från Arbetslöshetskassornas samorganisation (SO).

Ersättningsnivån i a-kassan höjdes senast 2002. Sedan dess har en arbetslös som mest kunnat få 680 kronor om dagen. Allt fler är nu underförsäkrade, med vilket menas att de får ut mindre än 80 procent av sin tidigare lön i arbetslöshetsersättning. Vid Arbetslöshetskassornas samorganisations senaste mätning fick endast 12 procent av de tidigare heltidsanställda 80 procent av lönen när de blev arbetslösa.

– Nu är det verkligen hög tid för regeringen att höja taket i arbetslöshetsförsäkringen. Högsta dagpenning har inte höjts sedan 2002 och har därför halkat efter löneutvecklingen ordentligt. För att a-kassan ska fungera som en omställningsförsäkring mellan två anställningar måste ersättningen ligga på en anständig nivå, säger SO:s ordförande Harald Petersson, i ett pressmeddelande.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: